Už nemusíme nutně zahušťovat pokrmy jíškou, protože existuje řada ověřených alternativ. Můžeme zkusit použít kuzu, hrašku, pohankovou kaši nebo třeba zátřepku pro zahuštění pokrmů. Tyto přírodní alternativy jsou zdravější a často také chutnější než jíška. Pokud vám ale jde především o rychlou přípravu pokrmu, je skvělou možností americká jíška.
Jak připravit americkou jíšku?
Postup je jednoduchý. Do misky si nalijte požadované množství chladné vody. Množství závisí na tom, kolik jíšky potřebujete, a jak hustou potřebujete omáčku nebo polévku mít. Přidejte požadované množství mouky do vody a míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Americká jíška je velmi snadno dostupná a levná, ale někteří lidé mohou mít problémy s jejím trávením, mělo by se sní tedy zacházet opatrně.
Klasická jíška
Česká jíška se obvykle připravuje z mouky a másla. V takovém případě se používá stejné množství obou surovin. V některých zahraničních receptech se ale uvádí více másla, díky tomu se dá dosáhnout tekutější konzistence. Pak se jíška se snadněji smaží a při míchání se tvoří méně hrudek než u hustší jíšky. Jíšku lze také připravit s olejem nebo přepuštěným máslem, ale existuje i varianta bez tuku.
Jde o to i zdravě
Pokud hledáte zdravější alternativu k zahušťovadlům, můžete zkusit použít zeleninu. Vařené brambory jsou obvykle vhodným zahušťovadlem v polévkách. Zeleninou ale skvěle zahustíte i různé typy omáček. Stačí rozmixovat zeleninu, která je základem omáčky nebo polévky, a použít ji k zahuštění. Pokud si nepřejete mít krémovou omáčku, můžete rozmixovat jen část zeleniny a nechat zbytek v celých kusech, aby dodali omáčce nebo polévce texturu. Zelenina je zdravá a chutná alternativa k jíškám a dalším zahušťovadlům. Do guláše se zase skvěle hodí dušení cibule.
Foto: Shutterstock
Voda s moukou není jíška!!!
Američani nevaří, protože to neumí a stravují se v rychlém občerstvení a proto jsou tak obézní.
…proboha, obyčejná česká záklechtka, kterou pamatuji už od mé prababičky a ona to je dnes rychlá americká jíška 😁…
Tady někdo objevil Ameriku…
To je na tomto komickém webísku běžné.
Tak to není nic nového takhle se zahušťuje guláš a ještě přidám trochu červené mleté papriky na barvu.
No to je ale objev století Tak tohle není jíška ale záklechtka a používá se roky! Američany si můžete… 😛
Možná dřív,než objevili Ameriku.