I když jsou dýně díky americkému svátku Haloweenu nejvíce vidět hlavně na podzim, dozrávají ve skutečnosti již nyní. Vypěstovat i koupit můžete celou škálu zajímavých odrůd. Od okrasných dýní a tykví, až po veliké dýně vhodné ke konzumaci, i na tvorbu oblíbených vyřezávaných lamp.
Druhy dýní a jejich využití
Dýně, někdy označovaná také jako tykev, se vyskytuje v obrovském množství druhů. Rozlišujeme především tykve okrasné, které mají rozmanité tvary a barvy, a na podzim se s nimi zdobí okenní parapety, schodiště, i mísy na kuchyňském stole. Ke konzumaci jsou pak určené tykve velkoplodé, které mohou dorůstat až do metrového průměru, a nejčastěji se z nich vyrábí kompoty. Pokud máte děti, jistě je potěšíte, když velké plody vydlabete, vyřežete do nich různé tvary, a večer v nich zapálíte svíčku. Pro polévky, rizota, a masové či zeleninové směsi, jsou lepší dýně máslové, nebo odrůda hokaido.
Abyste si mohli na dýni skutečně pochutnat, máme pro vás recept na skvělé dýňové rizotto.
Dýňové rizotto
Potřebujete:
- 100 g rýže, nebo 2 sáčky
- 1 balení schwarzwaldské šunky
- 1 menší cibule
- 1 malá dýně hokaido, nebo ½ dýně máslové
- Zeleninový vývar, cca 300 ml
- 3 lžíce másla
- Tymián
- Sůl, pepř
Postup:
Cibulku osmahneme na másle dozlatova a přidáme na kostičky nakrájenou schwarzwaldskou šunku. Poté vložíme oloupanou pokrájenou hokaido dýni zbavenou semínek. Osolíme, opepříme a ještě chvíli opékáme. Pak přisypeme rýži a zalijeme vývarem tak, aby byly suroviny potopené. Pokud máte tymián sušený, přidejte lžičku již nyní.
Jak se rizotto vaří, voda se vsakuje do rýže, která bobtná. Průběžně ji míchejte, aby se rizzoto nepřipálilo. Pokud máte málo vývaru, přilijte ještě trochu vody. Na závěr přidejte čerstvý tymián a ještě trochu másla.
Dýně změkne a udělá rizotto krásně krémové. Pokud nechcete velké kousky, můžete ji rozmačkat mačkátkem na brambory.