Co víme o pěstování zdravého, masitého a šťavnatého kuřete? Ve velkodrůbežárně uplyne od jeho vylíhnutí do porážky pouhých 40 dní. Ano, pouhých 40 dní trvá, než se kuřecí vejce změní ve šťavnaté kuře na vašem talíři. To znamená, že každý den musí kuře přibrat 30 gramů. Určitě tedy nikoho nepřekvapí, že pro urychlení takového růstu jsou kuřata krmena různými potravinovými koncentráty a růstovými hormony.
Hormony mají pod kůží
V mase poraženého kuřete ale bohužel chemikálie zůstávají v tkáni neporušené, a to v oblasti mezi kůží a masem. Tyto látky se tak mohou stát nechtěným “novým růstovým hormonem” pro své konzumenty.
Hormony jsou chemické sloučeniny rozpustné v tucích. Takže když si z takového kuřete uvaříte vývar, jeho tuk, společně s hormony, se dostane do vašeho těla. To samé se stane třeba u kuřete na paprice. Oproti tomu grilování nebo pečení je dobrý způsob, jak snížit množství chemikálií v mase. Tuk, obsahující chemikálie, se totiž roztaví a z masa se uvolní. Ovšem bohužel ne 100 % jeho množství.
Řešení existuje
Společnost Google před pár lety uspořádala soutěž pro mladé nadějné vědce s názvem Young Scientist Awards. Zúčastnění měli za úkol vymyslet řešení, které pomůže snížit množství škodlivých látek v kuřecím mase. Vítězka klání objevila zajímavé a jednoduché východisko. Kuře stačí ponořit do jakéhosi „rozpouštědla“, které tyto chemikálie rozpustí a z masa tak odstraní látky, které našemu tělu neprospívají.
A jak vypadá tento kouzelný roztok? Úplně jednoduše. Kuře postačí asi 30 minut před přípravou marinovat v citronové šťávě. Tímto jednoduchým způsobem dokážete snížit hladinu cizích sloučenin v mase až o 90 %. Na kuře o váze 1 kg budete potřebovat 1 středně velký citron, který vymačkáte a šťávou maso potřete. Stačí 30 minut marinovat a potom citron opláchnout.
Analýzy byly provedeny kapalinovou chromatografií, takže údaje mohou být vědecky zdůvodněny. Je tedy vědecky prokázáno, že vaše kuře bude po citronové lázni nejen skvěle chutnat, ale navíc bude i mnohem zdravější.
Foto: Shutterstock
Nechci připravit autorku článku o radost ze sdílení jejího vědeckého objevu, ale chtěl bych upozornit na skutečnost, že citrón v žídném případě nemůže z konvenčího kuřete udělat kuře v bio kvalitě. Bio certifikace a ekologie jako taková je mnohem komplexnější a celostnější záležitost. Jakými zemědělskými postupy se pěstuje krmivo pro drůbež? Jaký dopad to má na životní prostředí, a tedy i na člověka? Doporučoval bych návštěvu konvenční velkodrůbežárny. Otřesné podmínky velkchovu zanechají v každém empatickém člověku tak hořkou pachuť, že ji z patra nevytáhne ani fůra citrónů. Bio/ekologie je o vzájemných vztazích. Ne o penězích či zdraví jen jednoho zvířecího… Číst vice »