Máslo je surovina, která je v obchodech čím dál dražší. Není ale nutné jej pro účely pečení vždy používat. Čím máslo nahradit, abyste nezruinovali svou peněženku?
Když dojdou oblíbené ingredience
Ve většině případů samozřejmě dodržujeme oblíbené recepty. Když se nám ale chce experimentovat, nebo se rozhodneme pro zdravější nebo levnější variantu oblíbených receptů, je potřeba si recepty trochu přizpůsobit. Místo prášku do pečiva použijeme sodu, místo másla třeba margarín. Tento způsob nahrazení másla je samozřejmě možný, existují ale i lepší alternativy.
Použijeme olej
Nechce se nám zrovna používat máslo, můžeme jej nahradit i jinou variantou. Jednou z dostupných možností je například použít slunečnicový olej. Zde se v receptu bude nahrazovat máslo v poměru jedna ku jedné. Ve většině receptů náhradu ani nepoznáte.
Banánové pyré
Ovocné pyré je jedna z dalších možností, jak nahradit máslo. Stačí, když zralé banány nakrájíte na malé kousky a rozmixujete je do hladké kaše. Banánové pyré si možná natolik oblíbíte, že již nebudete používat máslo.
Jablečné pyré
Máslo se dá nahradit i dýňovým nebo jablečným pyré. Jablka je nutné nejprve povařit, následně je mixujeme do hladké kaše. Jablečným pyré nahradíme máslo z receptu v poměru jedna ku jedné.
Škrob se také může hodit
Nejprve si připravte směs se škrobem. Tu si připravíte tak, že smícháte jeden díl škrobu a dva díly vody. Promíchejte a směs povařte po dobu pěti minut. Nezapomeňte směs stále míchat. Hladkou směs následně nechejte vystydnout a přidejte ji do oblíbeného těsta, opět v poměru jedna ku jedné nahraďte v původním receptu máslo.
Není třeba používat jen máslo. Tato ingredience je nejen poměrně drahá, ale také dosti tučná. Zkuste to i jinak a máslo nahraďte jinými ingrediencemi.
Foto: Shutterstock
Máslo nenahradíš! Vždy to má chuti bude poznat,nahradit máslo margarínem, pěkný hnus…
Tahle stránka má jednu „úžasnou” vlastnost. A tou je dokonale kazit léty prověřené recepty.
Že jo? Taky mám už dávno ten pocit, že tyhle stránky jsou celkem dobrý komiks…
To je nějaký blbý vtip?!
Není to blbý vtip. Já používám olej místo másla do kynutého těsta odjakživa. Jenom se musí počítat s tím, že pečivo bude skvěle chutnat do druhého dne. Potom je už sušší. Ale pořád lepší než z margarínu.
S tím souhlasím – taky záleží na použitém oleji – já nesouhlasím hlavně s těmi dalšími náhražkami. I olej změní trochu chuť, ale ty ostatní věci ještě víc. I když je máslo drahé, nemyslím, že by to byl takový problém – přece člověk nepeče koláče denně. Moje babka používala do některých receptů sádlo, ale to se taky nedá použít úplně všude. Babka třeba vůbec nepoužívala margarín a já taky ne.
Používám olej do kynutých a třených těsto dlouho. Ty ostatní náhrady teda nevím, nevím.
To je tedy kraviny,za jedno ,olej se nemůžu dávat do všeho a ovocné pyré,nesmysl,peču 30 let ale takovou hovadinu může napsat jenom blb
Souhlas – peču od 12 let – ne že bych chtěla, musela jsem, ale babka, která mě učila, byla vyučená kuchařka za první republiky.
Tohle by jim omlátila o hlavu!
Tak to fakt ne?😡😡😡