Grilování a táboráky jsou neodmyslitelnou součástí nejen letních večerů, a podzimní dny přinášejí oheň i do krbů a kamen. Pokud po něm toužíte, je vhodné použít kvalitní dřevo. I opracované dřevo bude s největší pravděpodobností vyžadovat další úpravy, jako je zmenšení větších kusů nebo naštípání třísek. S touto technikou budete rychle hotovi. Poté si budete moci v teplém ohni vychutnat příjemnou atmosféru, kterou dokáže vytvořit jen oheň.
Se sekerou je to snazší
Pokud chcete bezpečně a snadno naštípat dřevo, budete potřebovat několik nástrojů. Samozřejmostí je sekera. K ní přidejte sekací špalek, klín, perlík, ochranné brýle a rukavice. Sekera by měla být ostrá a měla by být těžká přiměřeně k rozštípnutí dřeva. Místo sekery můžete pro velké špalky použít kalač, což je těžší nástroj. Správný postoj při štípání může snížit množství síly, kterou je nutné vynaložit.
Pro maximální účinnost při štípání dřeva by měla být vaše ramena rovná a přímo kolmo ke dřevu, které budete štípat. Vyhněte se poloze s jednou nohou vepředu a druhou vzadu, což snižuje sílu vašeho švihu. Silnější rukou uchopte sekeru pod její hlavicí a slabší rukou uchopte druhý konec.
Při švihu sekerou takto dosáhnete vyšší síly pohybu. Pokud se sekera zasekne a nedaří se ji vytáhnout, můžete zkusit zarazit klín do dřeva a prorazit ho perlíkem.
Bez sekery si v nouzi poradíte také
Pokud potřebujete nasekat dřevo, ale nemáte k dispozici sekeru ani pilu, můžete použít nůž (nikoli kuchyňský) a podélně prořezávat polena. U štíhlejších a sušších polen vám nůž postačí. V horní části dřeva pomocí pily (stačí i pilka ve švýcarském noži) vyřízněte zářez. Vložte do něj ostrý nůž a ten do dřeva zaklepejte kladivem. Používejte nůž kolmo k dřevu a co nejblíž rukojeti, kde je jeho čepel nejsilnější. Místo kladiva můžete použít jiný kus dřeva.
Naštípat větší kusy zabere bez sekery více času
Chcete-li naštípat větší kusy dřeva bez použití sekery, budete si nejprve muset nožem vyříznout několik klínů. Nožem nebo ostrým kamenem pak vydlabejte štěrbinu do dřeva, které chcete naštípat, a do štěrbiny zaklepněte klínový hrot. Poté postupujte další štěrbinou a dalším klínem, až budete mít celý špalek připravený. Jednotlivé klíny můžete dřevem zatloukat střídavě. Tento postup je účinný, ale velmi časově náročný.
Foto: Shutterstock
??????????
Škoda, že internet neexistoval před padesáti lety. To bych nemusel chodit do Pionýra!