Dříve jsem odmrazovala mrazák půl dne. Díky novému triku mám hotovo za pár minut

Mrazák je jedním z našich největších kuchyňských kamarádů, protože nám pomáhá uchovávat syrové i vařené potraviny čerstvé po dlouhou dobu. Je proto v našem zájmu, aby jeho drahocenný prostor nezabíral led. Novější spotřebiče už oplývají samoodmrazovací funkcí, pokud ale máte model bez tohoto vylepšení, musíte se této činnosti ujmout sami. Podle potřeby nejlépe 1 – 2x do roka.

Mrazák zbavený ledu vám pomůže snížit účty za elektřinu i plýtvání jídlem. Námraza totiž zabírá místo, kam by se určitě vešly ještě nějaké další potraviny. Někdy dokáže vrstva ledu způsobit i špatné dovírání dvířek. To může spotřebič jednak poškodit a navíc i negativně ovlivnit teplotu v něm.

Vyšší teplota pak má za následek nejen nedokonalé zmrazení potravin, které se tak mohou začít kazit. Současně přispívá i k nadměrnému tvoření ledu. A čím více ledu zařízení vyrobí, tím více energie spotřebuje. Proto by vrstva na stěnách mrazáku neměla být větší než 2 cm.

Připravte si horkou vodu a špachtli

Při rozmrazování v 1. řadě odpojte ledničku od proudu a vyndejte ven veškeré potraviny. Zabalte je do novin a uložte vedle sebe, aby se vzájemně chladily. Kolem lednice naskládejte staré ručníky, které zachytí vytékající rozpuštěnou vodu.

Nachystejte si umělohmotnou špachtli, která vám pomůže odstraňovat námrazu ze stěn. Vyjměte všechny přihrádky a před mytím je nechte ohřát na pokojovou teplotu, aby náhlým teplotním šokem nepopraskaly. Do mrazáku vložte pro urychlení misku s horkou vodou, kterou každých 15 minut obměňujte. Můžete si v ní ohřívat i špachtli, kterou budete odlupovat kusy ledu. S horkým nástrojem vám půjde práce lépe. Nikdy k tomu účelu nepoužívejte nůž, ať si mrazák neponičíte.

Foto: Shutterstock

Vytřete mrazák sodou

Vyčištěnou mrazničku vytřete roztokem jedlé sody. Skvěle pohltí případné pachy a navíc zabrání nadměrnému tvoření námrazy, protože zbrzdí usazování vlhkosti. Špatně dostupná místa vám pomůže vyčistit kartáček na zuby.

Až budete skládat potraviny zpět do mrazáku, můžete si vše lépe zorganizovat. Vyvarujte se ale jeho přeplnění. Spotřebič potřebuje dostatek prostoru pro cirkulaci studeného vzduchu, který udržuje potraviny dostatečně zmrazené a snižuje hromadění ledu. Váš mrazák bude fungovat efektivněji, když nebude přeplněný.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments