Drtivá většina lidí pokazí řízky tak, že je špatně posolí. Dělá to až 95 % Čechů

Řízky patří k nejoblíbenějším pokrmům v Česku, ale bohužel je drtivá většina lidí pokazí tím, že je špatně posolí. Až 95 % Čechů totiž nedokáže správně osolit řízky, což může vést k nechutnému nebo přesolenému jídlu. Důležité je správné načasování solení. Řízky byste měli osolit nejdříve před tím, než je připravíte na pánvi nebo grilu.

Věnujte pozornost výběru masa

Nezáleží na tom, jaký druh masa upřednostňujete pro přípravu řízků – vepřové, drůbeží, nebo třeba telecí. Důležité je zvolit vhodný druh masa. Pokud máte rádi řízky z vepřového, zkuste zvolit mírně prorostlou krkovici, která dodá masu šťavnatost díky tuku.

Nicméně, řízky z krkovice mohou být trochu obtížnější na manipulaci a maso se může rozpadat, ale výsledek stojí za to. Další možností je kýta s jemným mramorováním tukových prorostů mezi svalovými vlákny, což zaručí šťavnaté a měkké řízky. Pokud upřednostňujete libové maso, můžete použít i kotletu nebo panenku.

Drůbeží řízky naložte do jogurtu

Drůbeží řízky se nejčastěji připravují z kuřecího nebo krůtího masa. Nejpopulárnějšími jsou řízky z kuřecích prsou, ale jejich nevýhodou může být, že se mohou vysušit. Pokud chcete zajistit šťavnatost, můžete kuřecí prsa před obalením naložit na pár hodin do majonézy nebo jogurtu, budou díky tomu křehčí. Řízky z kuřecích stehen jsou také velmi šťavnaté, ale jejich nevýhodou je, že jsou menší, a tak nemůžete počítat s řízkem přes půl talíře.

Foto: Shutterstock

Řízky by neměli být příliš tlusté

Je důležité zaměřit se na tloušťku jednotlivých řízků, pokud si maso porcujete sami. Ideální jsou plátky o tloušťce asi 10-12 milimetrů. Řežte maso šikmo přes vlákno a na okrajích řízků na několika místech udělejte řez, aby se při smažení nekroutily.

Pokud připravujete vepřové řízky, naklepávejte je těsně před smažením jemně pomocí paličky nebo tupého hřbetu nože, jen ze jedné strany. Drůbeží maso nemusíte naklepávat vůbec, nebo pouze hranou dlaně.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments