Předpokládáme, že máte doma alobal nebo jste s ním určitě už někdy dřív pracovali. Víte ale, jak ho používat správně tak, abyste jeho schopnosti dokonale využili? Každá strana alobalu je totiž určená k něčemu jinému.
Lesklá a matná strana
Není to náhoda, že každá strana alobalu vypadá jinak. Nejčastěji alobal používáme, když chceme udržet něco v teple – a na to je určena lesklá strana alobalu. Jestliže si tedy balíte řízky na cestu, zabalte je lesklou stranou dovnitř. Stejně tak přikryjte maso, které pečete v troubě tak, aby byla lesklá strana naspodu a matná navrchu. Můžete tak zkusit připravit například ryby pečené v alobalu – lesklá strana povede teplo a maso bude rychleji a důkladněji propečené.
Do matné strany zabalte naopak věci, které chcete udržet spíše studené – například zálivky a studené omáčky na piknik nebo lahev s pitím.
Jaký alobal koupit?
Na obyčejné balení svačiny můžete koupit klasický, obyčejný alobal. Jestliže v něm chcete například péct maso, zvolte raději dražší a silnější – budete mít jistotu, že se neprotrhne. Jednou z výhod alobalu (například oproti pečicímu papíru) je to, že nepropustí tekutinu ani mastnotu, což se při pečení hodí, ale pokud by se vám fólie protrhla, o tuto výhodu byste přišli.
Pomocník, když připálíte hrnec
Hliníková fólie se vám bude také hodit, když nešťastně připálíte hrnec. Zmačkejte kus alobalu do kuličky a zkuste s ním připáleninu vydrhnout – mělo by to jít poměrně snadno.
Alobal můžete využít i při žehlení
Jestli si chcete ušetřit práci při žehlení, můžete i zde využít schopnost alobalu vést teplo. Vložte ho lesklou stranou na žehlící prkno, přes něj přehoďte povlak na prkno nebo deku či jiný kus látky a poté začněte klasicky žehlit. Díky alobalu se bude prádlo nahřívat z obou stran a vy ho tak při žehlení nebudete muset otáčet. Podobně je vhodné žehlit i oblečení, které je ještě mokré a vy si ho potřebujete rychle vzít na sebe.
Foto: Shutterstock