Pokud pohanku v kuchyni používáte, možní víte, že jde o velmi zdravou potravinu. Je přirozeně bezlepková a obsahuje mnoho cenných vitamínů a minerálů. Je univerzální, lze ji připravit jak ve sladké, tak ve slané úpravě a prakticky s čímkoliv. Může jít o hlavní jídlo nebo o přílohu. S čím a jak nám může pomoct?
Co najdeme v pohance?
Pohanka obsahuje velké množství vlákniny, a to jak rozpustné, tak nerozpustné. Rozpustná vláknina přispívá ke zdraví vašich střev. Dále je v ní velké množství minerálů – především, zinek, měď, selen a mangan. Z vitamínů v ní najdeme B1, B2, B3, C a E. Speciální hodnotu má pak rutin.
Je výjimečná obsahem rutinu
Rutin – vitamín P – zvyšuje pružnost cév a chrání je proti popraskání. Může být nápomocný, pokud vás trápí křečové žíly, máte sklon ke krvácení z nosu nebo silné menstruaci, nebo vás trápí žilky v obličeji. Nejlépe funguje v kombinaci s vitamínem C. Pokud budete mít dostatek vitamínu C i rutinu, můžete tyto potíže eliminovat.
Vyzkoušejte nálev z pohanky
Možná pohanku občas používáte, ale zkoušeli jste už nálev, který má také pozitivní účinky? Příprava není složitá. Oloupanou a přebranou pohanku za stálého míchání opražíte, a dvě lžičky takto připravené pohanky nasypete do hrnečku. Zalijete je 200 ml vroucí vody a necháte louhovat až do vychladnutí. Pak nálev sceďte a můžete pít. Z jedné várky opražených semen ho můžete připravit dvakrát, hned po prvním scezení je nevyhazujte. Semínka navíc i po vylouhování můžete zkonzumovat.
Na rutin můžete být alergičtí
Pozor na to, že na pohanku můžete být i alergičtí. Alergická reakce na rutin se může projevit například ekzémem. V případě, že alergičtí nejste, vám skvěle zafunguje, ale má zahřívací účinky. Navíc podporuje pocení, což nemusí být za každých okolností žádoucí. Pokud vám to nevadí, dá se využít i jako pomoc při detoxikaci organismu.
Foto: Shutterstock, zdroj: Farm-en.desigusxpro