Málokterá potravina v České republice vzbuzuje takový zájem jako právě máslo. Hojně se řeší zejména jeho cena, která má tendenci značně kolísat. Když je levné, bouří se zemědělci, když je příliš drahé, stěžují si zákazníci, že si ho nemohou dovolit. V posledním roce však pouze zdražovalo a zdá se, že v tom, spolu s dalšími potravinami, bude dále pokračovat. Podle mnohých je éra levného másla jednoduše pryč.
Kupujete podle ceny?
To ale nic nemění na tom, že tu a tam se v některém obchodě náhle objeví várka másla, které se prodává za výhodnou, tedy akční cenu. Namísto běžných 70 korun za něj obchod chce třeba pouhých 30 Kč. Lidé to přitom obvykle vnímají jako impuls k nákupu ve větším množství a nezamýšlí se, jak mohl obchod takové ceny docílit.
Jak nedávno prozradil Zemědělský svaz, nízká cena másla může mít poměrně jednoduchý důvod, který přitom není úplně příjemný. Jak se totiž ukázalo, české obchodní řetězce ve velké míře nakupují máslo z evropských hmotných rezerv.
To není nic proti ničemu. Bylo by však vhodné na takovou skutečnost upozornit, což se příliš neděje. Takové máslo totiž může rok až dva trávit v mrazácích. Následně se opět rozmrazí a prodává se na poslední chvíli v obchodech. Řetězce ho získají skutečně za pakatel, protože hmotné rezervy musí své skladové zásoby obměnit. Stále ho pak prodávají s velkým ziskem zákazníkům.
Jak poznat druhořadé máslo
Je přitom rozdíl mezi čerstvým máslem, které se musí prodat do dvaceti dnů od chvíle, kdy bylo vyrobeno a obyčejným máslem, které může být na dlouhou dobu zamraženo a pak opět rozmraženo k prodeji.
Obchody ani výrobci na tuto skutečnost nijak neupozorňují. Orientovat se tak můžete maximálně podle data výroby, pokud je uvedeno. Podle odborníků tato másla do Česka putují obvykle z ciziny, takže vodítkem může být i země výroby. Česká másla jsou obvykle čerstvá. Upozornit by vás měla i podezřele nízká cena.
Takové máslo je přitom nezávadné, avšak dlouhá dobra zmražení může způsobit, že bude trochu žluklé. Lidé, kteří chtějí prvotřídní produkt, to zkrátka poznají. Toto máslo ale může být stále vhodné třeba na pečení.
Foto: Shutterstock
Vždy platilo, že dvojka máslo je lepší na pečení. A byla po něm sháňka. To buttercap na obrázku je pryskyřník.
A proč tedy nepiši přímo, kterých značek se tato másla týkají, vždyť pokud jsou už částečně žluklá,tak mohou ohrozit zdraví spotřebitelů. Tak by snad měla obchodní a potravinářská inspekce za povinnost uvést o jaká másla se jedná a tím spotřebitele chránit. Je to hrozný bordel, co se těm supermarketům dovoluje.
Ono to vaše zdraví neohrozí – jen to je pěkně hnusné, takže to nejspíš ani nesníte…
Není.
Tak z toho udělejte ty blbé smrduté svíčky, jak tu vaše kolegyně píše – na to se to bude hodit 😀