Experti poradili nejlepší mléko na vysoký cholesterol. Správný výběr udělá obrovský rozdíl

Mělo by být cílem každého člověka, udržet cholesterol na takové hladině, která neškodí jeho tělu. Ačkoliv vysoký cholesterol nebolí, ve skutečnosti páchá v organismu obrovské škody. Na stěnách tepen se v jeho důsledku usazuje plak a tyto se tak postupně ucpávají. Následně nemůže krev proudit ke klíčovým orgánům tak, jak by měla, nemluvě o výrazně zvýšeném riziku krevní sraženiny.

Některé mléko prospívá, jiné škodí

Je přitom prokázáno, že některé potraviny vysoký cholesterol výrazně zhoršují a jiné naopak pomáhají v jeho snížení. Podle těchto informací je pochopitelně ideální udělat si správný jídelníček.

Jedna věc je podle organizace British Heart Foundation, která se zabývá zdravím srdce, obzvlášť klíčová. A to konzumace mléka. Odborníci uvádějí, že přechod z plnotučného mléka na odstředěné mléko “udělá velký rozdíl v hladině cholesterolu”.

Tím to ale ani zdaleka nekončí. Experti například radí lidem, aby máslo vyměnili za rostlinné oleje, jako je například slunečnicový, řepkový či olivový. Pravdou totiž je, že máslo je velmi tučné a na cholesterol má nepříznivý vliv.

Foto: Shutterstock

Zdravé alternativy masa a pochutin

Namísto smetany či zakysané smetany byste měli používat jogurt coby zdravější alternativu. Pakliže jste fanoušky červeného masa, tak se raději poohlédněte po méně tučných variantách, jako je maso kuřecí. To byste ale měli konzumovat bez kůže. Vůbec nejlepší je potom přechod na ryby, případně rostlinné alternativy, jako je sója.

Když dostanete chuť na nějaké to mlsání, potom nesahejte po pytlíku s chipsy, ale raději si otevřete balíček nesolených ořechů.

Doporučuje se rovněž konzumovat hodně vlákniny, protože ta dokáže nabalovat cholesterol a odvádět ho z těla ven. Mezi jídla bohatá na vlákninu patří ovoce, zelenina, semínka nebo luštěniny.

Preferujte také celozrnné produkty, ať už jde o pečivo, těstoviny nebo rýži. Naopak třeba bílý chléb či bílá rýže nejsou vhodné.

Foto: Shutterstock, zdroje: British Heart Foundation, Express

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
5 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš
Tomáš
2 let

Tahle stranka o jidle nevi vubec nic, jestli to vubec opsali dobre z te americke 😀 navic cholesterol se vytvari v tele z nadmerneho jezeni sacharidu, urcite ne plnotucnym mlekem a kvalitnim maslem ba naopak, plnotucneje alespon kvalitni

Martin
Martin
2 let

Zajímavé, odjakživa pili jen plnotučné,ne vody…a mají 90 let a kopou na zahradě… dědové..a k tomu každý den jednu slivovici..zase článek o ničem

Iris
Iris
2 let

Odstředěné a dále upravené mléko je svinstvo – v tom případě je opravdu lepší toto “mléko” vyřadit z jídelníčku.
Máslo i sádlo jsou tuky, které jsou mnohem lepší než odporný smrdutý řepkový olej.
Kuřecí maso jedině z farmy, kde vím, jak kuřata chovají – v marketu je to bůhvíčím vyhnaný humus – nemá to ani tu chuť. O zelenině z marketu nemá smysl se bavit vůbec.
Experti – no, až mi ti experti předvedou svůj aktuální zdravotní stav, který bude lepší, než můj, tak nad jejich super radami možná začnu přemýšlet. Jinak mi ctění experti visí – víte, kde 😛

Eduard
Eduard
2 let
Reply to  Iris

Člověk by měl jíst vše ale neopakovat stále jednu stravu pít a hlavně pohyb je dulezitej

Iris
Iris
2 let
Reply to  Eduard

Souhlasím – teď to ještě vysvětlete autorkám – ale to je asi zbytečné.