Experti varují před jídlem, které způsobuje demenci. Je to zvrat, dosud platilo za zdravé

Demence je skutečně dvousečnou zbraní, která neničí pouze život těch, které postihne, ale také jejich okolí, které musí dlouhou dobu sledovat, jak se jejich blízká osoba mění před očima, a to až do stavu, kdy je vůbec nepoznává a ztrácí veškeré kognitivní funkce.

Nejen smažená a rafinovaná jídla

Podle vědců hraje v rozvoji demence roli hned několik faktorů. Některé z nich, jako je věk nebo genetika, nelze ovlivnit. Ovšem výrazným způsobem se na celé věci podepisuje životní styl. Kdo ho má aktivní a také dbá na to, jak se stravuje, má riziko nemoci významně nižší. Je však stále třeba sledovat aktuální výzkum, protože se objevují nové a nové potraviny, které na jedné straně pozitivně ovlivňují zdraví, ale na druhé straně přispívají také negativně.

Obvykle se v souvislosti s demencí upozorňuje na zpracované a rafinované potraviny, případně na smažená jídla či ta s vysokým obsahem škrobu. Studie v časopise Global Health z roku 2020 nicméně poukázala na to, že podobně škodlivé pro mozek jsou také nakládané pokrmy, a to především proto, že obsahují vysoké množství sodíku.

Vědci se soustředili právě na to, jaký vliv mají různé typy potravin na rozvoj demence. “U zkoumaných subjektů měly dietní faktory (například smažená, kořeněná a nakládaná jídla) významný vliv na kognitivní funkce mozku,” uvádí autoři studie.

Foto: Shutterstock

Problematický proces nakládání potravin

Proces nakládání spočívá ve vkládání různých potravin do kyselého nálevu s cílem navodit nakyslou chuť, což je méně šetrná a zdraví prospěšná metoda než fermentace. Ale i v jejím případě jiné studie poukazují na to, že například konzumace fermentovaného tofu může zhoršit paměť, jak uvádí například práce publikovaná v časopise Scientia Pharmaceutica.

Pravdou je, že proces nakládání či fermentace ovlivňuje mozek nepřímo, a to prostřednictvím krevního tlaku. Vysoký obsah sodíku v těchto potravinách obvykle vede ke zvýšení krevního tlaku. A ten potom způsobuje zhoršení kognitivních funkcí. Zvyšuje i riziko rozvoje Alzheimerovy choroby.

Nejde ale o jediný způsob, kterým tyto potraviny mozek ovlivňují. Ukazuje se také, že velké množství soli může snížit krevní průtok ve dvou částech mozku.

Foto: Shutterstock, zdroj: Express

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Slavomír Bohatý
Slavomír Bohatý
2 let

Jděte s těmi mediálními blafi, za což máte krásný bezpracný prachy, jděte do zádrhele a prdele.🤔👺😛🐑🐑😡

Jiří
Jiří
2 let

Jen,aby to nebyl humbuk jako se slepičimi vejci!