Spousta lidí se domnívá, že mléko posílí jejich kosti a celkově je prospěšné pro jejich zdraví. Pravdou ale je, že hodně záleží na tom, jaké mléko si dopřáváte. Jak totiž uvádí nová studie pocházející ze Španělska, jeden druh mléka skýtá namísto výhod velké problémy. Urychluje totiž stárnutí mozku.
Oblíbené mléko
Výzkum nedávno zveřejnil časopis Molecular Nutrition and Food Research. Zúčastnilo se ho téměř pět tisíc dobrovolníků ve věku od 55 do 75 let. Ti poskytli informace o svých stravovacích návycích a zároveň podstoupili neuropsychologické testy. Všichni účastníci měli vyšší riziko kardiovaskulárního onemocnění.
Dva roky poté byli všichni vyšetřeni. Ukázalo se možná souvislost mezi vyšší mírou poklesu kognitivních funkcí a pitím plnotučného mléka. To přitom patří mezi nejoblíbenější. Odborníci nicméně zdůrazňují, že to nejde brát jako definitivní potvrzení.
Nepřehánějte to
Zdraví může ovlivnit řada jiných faktorů, které studie nemohla zohlednit. Větší korelace jednotlivých jevů ještě nemusí znamenat, že jsou příčinně související. Například lidé, kteří konzumující více mléčných výrobků, mohou s větší pravděpodobností také přijímat větší množství cukru.
A může to být právě cukr, který za poklesem kognitivních schopností v konečném důsledku stojí. Na druhé straně, už dříve odborníci poukázali na nejednoznačnou prospěšnost mléka. Když už ho konzumujete, neměli byste to s ním přehánět, ale pít ho s mírou. Zároveň je třeba upřednostnit kvalitu před kvantitou.
Doporučit se dají fermentované mléčné výrobky, které jsou bohaté na probiotika, jako je jogurt, kefír nebo lassi.
Foto: Shutterstock