Falešný med poznám okamžitě. Stačí mi k tomu jedna zápalka. Skoro všude vás úplně ošidí

Blíží se období, kdy budeme opět kupovat více medu. Nápoje totiž nejen osladí, ale pomáhá i mírnit bolest v krku. Jste-li ale odkázáni na obchody a pochybné zdroje, možná si občas nejste jisti, je-li váš med opravdu včelí. Byl vyrobený v úlu nebo v továrně? Někdy vás mate jeho konzistence, někdy vůně a někdy i chuť.

Z úlu nebo z řepky?

Na trhu narazíte na medy vylepšené barvivy, cukry i příchutěmi. Falešné medy často neobsahují žádný včelí med, ale vyrábí se ze směsi sirupů a rafinovaného cukru.

Kvalitní med navíc prochází jen minimálním zpracováním. Obsahuje skvrny pylu, mateří kašičky, propolisu a vosku. Není falšován přidáním žádných dalších složek ani znehodnocen odebráním těch prospěšných.

Oproti tomu falešný med je vyroben lidskýma rukama a je složen z kukuřičných, řepných nebo třtinových sirupů a cukrů. I falešný med může obsahovat část toho včelího, ale pro větší objem jsou přidány zmíněné sirupy.

Ke zvětšení objemu se používá také voda, kterou se med ředí. Dále různá dochucovadla, zvýrazňovače, barviva a syntetické přísady. To všechno se samozřejmě děje kvůli vyššímu zisku. Falešný med nejenže často jako med nechutná, hlavně ale nemá jeho léčivé účinky.

Pasterizovaný med z obchodu

V obchodech se zase setkáváme s takzvaným komerčním medem, který může být v rozsahu čistého medu až po ten falešný. Rozdíl mezi komerčním a surovým medem je ten, že komerční se zahřívá na vysoké teploty a poté filtruje. Dělá se to proto, aby se zpomalila nebo zastavila jeho krystalizace a odstranily se z něj všechny skvrnky. Tedy kvůli trvanlivosti a vzhledu.

Bohužel mají tato opatření i negativní účinky. Vysoké teploty nejen ničí přirozené vlastnosti medu, ale zabíjí i živiny v něm. Komerční med, který prošel pasterizací a filtrací, je tedy také jen napodobenina surového medu.

Foto: Shutterstock

Jak poznat pravý med od falešného?

Vyzkoušejte některý ze 4 způsobů

Nakapejte lžičku medu do sklenice s vodou. Falešný se začne rozpouštět, zatímco ten pravý se ani nehne.

Kápněte trochu medu pokojové teploty na prst. Pokud se začne roztékat, je falešný. Kapka pravého medu zůstane stejnou nezměněnou kapkou.

Máte-li med doma delší dobu a přesto je stále čirý a nekrystalizuje, může to být napodobenina.

Namočte do medu sirku a potom škrtněte. Zápalka namočená v surovém medu začne i přesto hořet plamenem, který med spálí. Je-li ale váš med falešný, nepodaří se ji zapálit, protože produkt obsahuje příliš mnoho vlhkosti.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Eugenie
Eugenie
1 rok

Z úlu nebo z řepky??? Co to je za kravinu? Z řepky nevyrobíte ani med, ani cukr… Z řepkového pylu a nektaru vyrobí včely v úlu med, protože je to skvělá medonosná rostlina.