Famózní Pohlreichovy topinky. Šéf vymyslel, jak je udělat chutně a bez oleje

Topinky jsou skvělá varianta, která nám pomáhá zbavit se starého chleba. A protože se klasika na oleji s česnekem přežila, snažíme se vymýšlet nové variace na tohle téma. Chléb před opečením máčíme ve vejci, zapékáme v topinkovači a různě obkládáme zeleninou či uzeninami.

Vymyslet skvělou topinku se rozhodl i náš nejznámější šéfkuchař. I on hledal způsob, jak docílit gastronomického zážitku bez toho, aby plátek chleba musel nejprve plavat v oleji. A my vám představíme 2 způsoby, jak si můžete připravit zdravější verze podle Zdenka Pohlreicha.

Vyzkoušejte chuť Španělska

U toho prvního se inspiroval ve Španělsku, kde je velmi oblíbená topinka s rajčaty a parmskou šunkou. Navíc je tento recept velmi jednoduchý a Španělé jsou po něm prý jako posedlí. Kromě chleba budete potřebovat ještě rajče, šunku – nejlépe tu sušenou, česnek, olivový olej, pepř a sůl.

Plátky chleba zlehka pokapejte olivovým olejem a nechte do zlatova zapéct v troubě nebo na grilu. Rajče, zbavené slupky, oloupejte. Nemusíte ho předtím spařit, při strouhání na struhadle vám slupka sama zůstane v ruce. Nastrouhané rajče osolte, opepřete a opečený chléb potřete česnekem. Na něj potom navrstvěte rajčatovou směs a plátky šunky. Celé to můžete ještě ozdobit čerstvou bazalkou nebo rukolou.

Nebo dejte přednost Itálii

Druhá varianta je inspirovaná Itálií a je o něco pracnější. Budete potřebovat kuřecí játra, červené víno, plátkovou želatinu, cibuli, ančovičky, pepř, sůl a tymián. Nejprve nechejte želatinu nabobtnat ve studené vodě, vyždímejte ji a nechte rozpustit v horkém víně. Následně ji dejte zchladnout.

Pokrájenou cibuli orestujte na troše másla a přidejte kuřecí játra. Když změknou, rozmačkejte je vidličkou a ochuťte pepřem a tymiánem. Prohřejte a v případě potřeby podlijte vínem. Nakonec přidejte pokrájené ančovičky, které by se měly horkem úplně rozpustit a podle potřeby přisolte. Pak už směs jen namažete na topinky, které si připravíte v topinkovači nebo pokapané olivovým olejem v troubě. Nahoru přidejte na kousky nakrájenou želatinu a máte hotovo.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Lubomír
Lubomír
2 dní

A co tedy slavný kuchař Pohlreich vlastně vymyslel?

Evidentně opět jako vždy vůbec nic. Prostě vymyslel zase úplné hovno, jenom něco někde opsal.