Fantastická bublanina podle francouzského receptu Ivety Fabešové

V červnu začínají v sadech dozrávat třešně, oblíbené ovoce, které otevírá dveře létu. Vyrábíme z nich marmelády, sirupy, kompoty, ale co zkusit upéct úžasnou třešňovou bublaninu podle Ivety Fabešové? Tato nadmíru talentovaná cukrářka, kterou jste možná viděli po boku Zdeňka Polreicha v pořadu Na nože!, je velkou milovnicí francouzských dezertů. A my vám dnes představíme její recept na třešňové clafoutis.

Clafoutis neboli francouzská bublanina

    Clafoutis se od nám známé bublaniny liší především tím, že většinu klasické mouky nahrazuje mouka mandlová. Získáme tak lehčí a vláčnější podobu oblíbeného moučníku. Ve francouzské verzi se také používají třešně i s peckami, což nám jednak při přípravě ušetří čas a práci, ale především si těsto zachová svou mandlovou chuť. Ta se z pecek uvolňuje během pečení a je pro clafoutis naprosto typická. Důležitý je pak i výběr ovoce, raději než měkké a lepkavé, zvolte černé, trochu nakyslé odrůdy.

    Příprava clafoutis je možná jednodušší, než si představujete a zabere vám asi 15 minut.

Co budete potřebovat

  • 2 vejce
  • 100 g krupicového cukru
  • 300 g créme fraîche
  • 100 g mandlové mouky
  • 30 g hladké mouky
  • cca 500 g třešní nebo množství, které vám pokryje plochu formy
  • špetka soli
  • máslo na vymazání a třtinový cukr nebo drcené mandle na vysypání formy

Postup

  1. Vejce prošleháme s cukrem a solí a postupně zašleháme créme fraîche.  Přidáme obě mouky a směs pečlivě promícháme
  2. Troubu předehřejeme na 165 °C a koláčovou formu, vymazanou máslem, vysypeme cukrem nebo drcenými mandlemi
  3. Těsto rozetřeme do formy, posypeme třešněmi a pečeme asi 25 min dozlatova.

Bublaninu necháme vychladnout, ale můžeme ji podávat i teplou, s kopečkem šlehačky nebo zmrzliny.

Foto: Shutterstock

A ještě tipy na závěr

Sezona třešní trvá asi jen osm týdnů, ale vynikajicí clafoutis si můžete upéct po celý rok i z třešní zavařených. Kompotované ovoce nechte pořádně okapat a myslete při přípravě těsta na to, že obsahuje větší množství cukru. Použít ale můžete i višně, borůvky, ostružiny, maliny, hrušky, prostě ovoce, které máte rádi. Kombinujte, zkoušejte a vytvořte si své dokonalé clafoutis.  

Pokud byste nesehnali mandlovou mouku, kupte si klidně loupané mandle, které pohodlně rozemelete v mixéru na smoothies nebo i obyčejném kafemlýnku. Získáte tak přesně množství mouky uvedené v receptu a často ještě ušetříte.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments