Na trhu najdeme spousty druhů kvalitních i nekvalitních paštik. Jestliže ji máte opravdu rádi, udělejte si ji doma. Vy zaručíte za nejlepší kvalitu, víte, co všechno tam dáváte, a připravíte si jí i ve větším množství. Finančně se to vyplatí, chce to jen trochu práce navíc. S ověřeným a snadným receptem na brusinkovou paštiku od oblíbeného Ládi Hrušky se vám určitě podaří!
Játrová paštika s brusinkami
Už ve školní jídelně nám nutili, jak jsou játra ohromně zdravá. Ale opravdu! Obsahují vysoký podíl železa, fosforu, málo tuku a hodně bílkovin. Železo z jater je pro naše tělo dobře stravitelné, pomáhá vytvářet červené krvinky a bojuje proti únavě, dodává barvu našim tvářím. O důvod navíc si něco uvařit! Jdeme na to.
Seznam ingrediencí
- 0,5 kg kuřecích jater (většinou je to 1 balíček)
- půl kostky másla
- 2 stroužky česneku
- 1 menší cibule
- 1 panák smetany
- špetka majoránky
- lžička soli
- špetka pepře
- hrst nasekaných mandlí a sušených brusinek
Postup
Očistěte játra a odřežte žilky, zbytky tuku a vše, co se vám nelíbí. Poté nakrájejte cibuli a rozetřete si česnek v mačkátku. Cibuli opečte na dvou lžících másla, následně přimíchejte rozetřený česnek, nechte pár vteřin rozvonět, a hned potom přidejte játra, která musíte usmažit dohněda cca 10 min, což je taková jistota, že v játrech nezůstalo nic syrového.
Poté je přendejte do nádoby, kde je budete mixovat, a přimíchejte k nim půl kostky másla, špetku majoránky, pepře, a lžičku soli. Rozmixujte najemno a dále přilejte smetanu. Smetana je důležitá, protože paštiku krásně zjemní. Nakonec přimíchejte nasekané mandle a brusinky, dejte do uzavíratelné misky a nechte pár hodin vychladit v lednici.
Po vychlazení můžete podávat s pečivem. Můžete si jí nechat pro sebe a pro rodinu, nebo jí můžete překvapit přátele na návštěvě. Určitě touto pochoutkou nepohrdnou. Dobře skladovaná paštika v lednici vydrží až týden.
Foto: Shutterstock