Sekaná je oblíbená jako hlavní chod, ale i jako studená chuťovka nebo svačinka na cesty. Na první pohled se zdá příprava snadná, ale když vám sekaná praská, je vysušená nebo máte pekáč plný nepěkného výpeku, je něco špatně. Jak správně péct sekanou? Odpoví šéfkuchař.
Oblíbená sekaná
Sekanou jsme si oblíbili jako hlavní chod s bramborovou přílohou, ale chystáme si ji i na výlety. Je vydatnou svačinkou. Často bývá součástí studených obložených talířů, je vyhledávanou chuťovkou pro hosty. Její popularitě přispívá i skutečnost, že ji připravíte za pár drobných a poměrně jednoduše. Ovšem v případě, že znáte správný postup. Pečlivé dochucení není vše, je třeba vybrat dobře i maso, a především dodržet několik kroků, během přípravy pečeně.
Proč sekaná praská
Pokud chcete upéci dobrou sekanou, začněte u výběru dobrého masa. Vyhněte se okořeněným směsím ze supermarketu s končícím datem spotřeby a vypravte se do řeznictví. Směs na sekanou si nechejte přímo namlít z vybraných kousků.
Druhým krokem je správná příprava. Sekaná nejčastěji praskne proto, že je uvnitř velké množství vzduchu. Nebojte se sekanou při vmíchávání koření důkladně mačkat a hotovou šišku několikrát oklepat. Ano, se šiškou bouchněte do prkýnka a znovu ji vytvarujte a to vícekrát.
Sekaná praská i v případě, že maso pečete na vysokou teplotu. Pečte déle a zvolna. Dobrým trikem je potření sekané studenou vodou, než ji dáte do trouby. Namísto vody můžete sekanou natřít vaječným bílkem. Mírně ji podlijte, každou půl hodinu ji polévejte výpekem.
Tipy pro pečení sekané
Do těsta (směsi masa) nepřidávejte strouhanku, ale na kostičky nakrájené starší rohlíky nebo housky. Ty máčejte v mléce. Dovnitř přimíchejte také osmaženou cibulku na kouscích slaniny, sekaná bude mít mnohem lepší chuť. Sekanou pečte celou dobu pod pokličkou, budete ji péci asi hodinu a půl, podle velikosti válečku. Na posledních 10 minut odklopte poklici a dopečte pod grilem křupavou kůrčičku. Stačí připravit přílohu a dobrota je na stole.
Foto: Shutterstock