Ačkoliv je ještě čas na přípravu vánočního cukroví a sladkou vůni z kuchyni, představíme vám recept na marokánky, které si u nás ale legálně neupečete. Původní arabský recept totiž obsahuje jednu nelegální surovinu. Jedná se o hašiš. Ačkoliv v arabském světě jde o běžné dostupnou a používanou surovinu do různých sladkých pokrmů, u nás nikoliv. Původní receptura obsahuje ale i další voňavé a chutné ingredience. Med, oříšky, datle, cukr, kakao nebo vanilku. A ty už legální jsou. Můžete si ale upéct tyto chutné a klasické marokánky. Na sehnání surovin máte ještě hodně času, nicméně si je můžete vyzkoušet upéct i na zkoušku.
Smetanové marokánky
Ingredience:
- 4 lžíce hladké mouky
- 250 ml smetany (nejméně 30%)
- 5 lžic cukru
- 50 g másla
- Vanilkový lusk
- Ořechy, mandle, kandované ovoce, rozinky
- Hořká čokoláda
Jak si je připravit
- Připravte si velký hrnec. Nalijte do něj smetanu, přidejte mouku a cukr. Směs zahřejte a míchejte do zhoustnutí.
- Ve chvíli, kdy je směs hustá, postupně vmíchejte změklé máslo. Míchejte, dokud nebudu směs konzistentní.
- Jakmile se vše spojí, přidejte kandované ovoce, rozinky a nasekané ořechy. Správnou hustotu směsi poznáte tak, že drží na lžíci a nestéká.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů. Připravte si plech, vytřete ho máslem a vysypte moukou. Směs na něj opatrně nanášejte lžičkou. Mezi jednotlivými hrudkami nechávejte asi 3 cm místa.
- Pečte asi 15 minut.
- Marokánky vyndejte z trouby, nechte zchladnout a sundejte z plechu. A jak poznáte, že už jsou hotové? Jednoduše, oříšky budou mít zlatavou barvu.
- Jakmile marokánky zchladnou, namáčejte je z jedné strany do rozpuštěné čokolády. Než zatuhnou, můžete je ještě posypat například nadrcenými pistáciemi.
Marokánky máte tímto hotové, pokud je připravujete nyní na zkoušku, jistě do zimy nevydrží. Jinak je toto ideální recept na inspiraci a stojí za vyzkoušení, i když máte určitě svůj oblíbený rodinný!
Foto: Shutterstock