Cukety jsou poměrně cenově dostupná surovina. Jsou chutné, dobře se s nimi pracuje, a dají se z nich vytvořit zdravá a levná jídla. Svůj původ má v Itálii, ale na našich zahrádkách má už delší dobu stálé místo. Kromě skvělých polévek a zeleninových jídel si z ní můžete připravit i chuťově vynikající řízky.
Cuketa je zdravá a plná vody
Díky vysokému obsahu vody řadí mezi potraviny, které pomáhají s odvodněním organismu. Také obsahuje provitamín A a pomáhá hojit střeva. Sama o sobě je nízkokalorická, což neplatí, pokud ji připravíme v trojobalu. Smažením některé zdraví prospěšné látky zničíte. Dá se konzumovat na více způsobů, pokud je mladá, tak i za syrova jako součást zeleninových salátů.
Co budete potřebovat?
Na cuketové řízky si připravte:
- 4 vejce
- 100 g strouhanky
- 100 g eidamu
- 50 g hladké mouky
- Cuketu
- Pepř, sůl
Volitelně si můžete připravit i lžičku sušené cibule.
Jak na to?
Eidam (může být i gouda) nastrouhejte, a vyklepněte do něj vejce. Přidejte pepř, sůl, podle chuti cibuli. Vše důkladně promíchejte. Na jiném talíři smíchejte mouku se strouhankou. Oloupejte cuketu a nakrájejte na plátky. Ty pak osolte a nechte hodinu odstát, aby cuketa pustila vodu. Poté je jeden po druhém usušte, namočte do směsi se sýrem a pak do mouky se strouhankou. Obalte cuketu nadvakrát a smažte z obou stran.
Cuketu můžete i upéct na oleji
Raději byste si dali cuketu v jiné úpravě? Skvěle chutná i pečená s pár kapkami oleje. Jde o dietnější úpravu, než je trojobal. Do diety zase skvěle zapadnou cuketové polévky, nebo ji můžete jíst samotnou se solí a pár kapkami citrónu.
Pozor na hořké cukety
Když zjistíte, že je cuketa hořká, vyhoďte ji. Neměli byste ji používat ani na tepelnou úpravu. Může se v ní vyskytovat jedovatý kukurbitacin, který způsobuje nejen hořkou chuť, ale i zažívací potíže.
Foto: Shutterstock
Jako chuťovka dobré, ale fyzicky pracující člověk se toho nenají. Maso je maso.