Chcete upéct koláč bez trouby, sladkou nedělní snídani, nebo připravit něco rychlého nečekaným hostům? Což takhle zkusit dort, který na Youtube zhlédlo již miliony lidí! Potřebné ingredience najde doma každý a je hotový raz dva. Vyzkoušejte e a nechte se překvapit trendy na internetu.
Seznam ingrediencí
- 1 vejce
- 1 větší jablko
- 150 g hladké mouky
- 60 g cukru krystal
- 1 lžička vanilkového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 150 ml mléka
- 60 ml rostlinného oleje
- 1 malá polévková lžíce octa
Postup
Nejdříve ze všeho si najděte velkou pánev a pečlivě jí vymažte máslem. Poté nakrájejte jablko na kolečka a z koleček následně vykrojte jádřinec. Ve videu to vykrajují víčkem od plastové láhve. Můžete si pomoct čímkoli, co vám vyhovuje. Jablka vyskládejte na pánev a posypte cukrem.
Jde se na těsto. V první řadě smíchejte všechny suché ingredience, tedy mouku, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva, sůl. Potom postupně přidávejte vajíčko, mléko, olej a ocet. Ocet pomůže těstu, aby bylo křehčí. Vyšlehejte metličkou jemné těsto, které má konzistenci jako na lívance.
Zapněte hořák pod pánví a opatrně vlijte těsto do pánve tak, abyste si nepřeklopili vaše krásně dekorovaná jablka. Pečte na slabém plamenu. Asi po 5 minutách vezměte obracečku a pomalu oddělujte okraje koláče od pánve. Až se vám to povede, musíte koláč překlopit a upéct také na druhé straně. To uděláte tak, že si připravíte kulatý tác s vyššími okraji. Dejte ho na pánvičku a překlopte.
Postupujte pomalu, opatrně a s rozvahou. To je klíč k úspěchu. Dopečte koláč dalších pět minut a odstavte z plotny. Nechte chvilku odpočinout, vyklepněte a můžete podávat. Dobrou chuť!
Tip! Máte-li rádi skořici, neváhejte ji použít. Doma se vám rozline její intenzivní vůně. Můžete ji přidat přímo do těsta, anebo jí posypat skořicovým (popř. i vanilkovým) cukrem jablka na pánvi.
Foto: Shutterstock, zdroj: YouTube