Není času nazbyt a potřebujete rychle uvařit večeři nebo oběd? S tímto problémem se potýká mnoho pracujících a aktivních rodin. Když nechcete děti a rodinu ošidit studeným jídlem, osvojte si triky, díky kterým uvaříte brambory za pár minut.
Urychlete vaření vody
Pokud máte indukční sporák, vodu uvaříte za pár chvil. Na ostatních typech varných desek to může představovat výrazné zdržení. Jakmile začnete škrábat brambory, už dávejte vařit hrnec s vodou. Oškrábané brambory poté pouze vložíte do horké vody. Proces ještě zrychlíte, když do hrnce nalijete vodu připravenou v rychlovarné konvici.
Rychlé vaření brambor
Při drobném chuťovém ústupku získáte cenné minuty navíc. Oškrábané brambory nakrájejte na malé kostičky a vhoďte do horké vody. Budou uvařeny do 10 minut. Z takto uvařených brambor můžete po rozšlehání tyčovým mixérem připravit pyré. Stačí přidat trochu mléka a másla.
Vařte v mikrovlnce
Vaření brambor v mikrovlnce je mnohem rychlejší než vaření brambor na sporáku. Některé typy mikrovlnné trouby mají přímo přednastavený program pro vaření brambor, což jen dokládá oblibu tohoto způsobu vaření. Brambory nakrájejte na drobné kousky a vložte do mísy s vodou. Pro vaření v mikrovlnce je vhodné udělat do brambor pár dírek vidličkou. V polovině vaření brambory v misce dobře promíchejte.
Vaření v tlakovém hrnci
Tlakový hrnec je vítaným pomocníkem všech, kteří spěchají. Připravíte jídlo rychleji, s minimem spotřebované energie. Rychlá příprava je zárukou toho, že si jídlo zachová více výživných látek. Tlakový hrnec můžete koupit i v moderní podobě, často je funkce tlakového vaření jednou z funkcí multifunkčních hrnců. Brambory v tlakovém hrnci připravíte už za 8 minut, pokud je nakrájíte na drobné kousky. Pro lepší chuť je před vařením pod tlakem můžete rychle orestovat na másle a přidat k vaření jen minimum vody.
Foto: Shutterstock, zdroj: Epicurious
No nevím, jestli se vyplatí všechny ty šaškárny – vařící vodou zalévám brambory už dávno, stejně tak je logické, že brambory nakrájené na menší kousky se uvaří dřív…ovšem tyčový mixér bych si odpustila – to lepidlo, co vznikne, se dá jíst jen s notným sebezapřením.
A to tu ještě nedávno psali, že se brambory
před vařením mají nechat ponořené ve vodě, aby se vyplavil přebytečný škrob, čím dýl, tím líp.
Ha, to jsem četla – úžasný fígl, jak z normální potraviny udělat nepoživatelný sajrajt! A co víc – skvělý recept na zhubnutí – ráda věřím, že po takové sračce zhubne úplně každý 😀
Ušetřený čas? Když mám do spousty malých kousků udělat vidličkou dírky??? 😂😂