Nákyp ze starého chleba patří k receptům, které se hojně připravovaly, když bylo potřeba ušetřit a zpracovat zbytky. Zbývám vám občas starší chléb, který už není zrovna k nakousnutí? Pak není nic jednoduššího než si připravit chlebový nákyp, ve kterém navíc zužitkujete i další zbytky z kuchyně. Nákyp je variabilní – jde zkrátka o další možnost, jak zužitkovat co nejvíc zbytků a zároveň si pochutnat.
Kombinujte podle chuti
Tento variabilní pokrm si můžete ochutit podle libosti. Suroviny můžete libovolně obměňovat, dát více zeleniny nebo naopak uzeniny, a napasovat do nákypu vše, co máte rádi. Zeleninu, uzené, sýr, to je zcela na vás. Inspiraci můžete najít v základním receptu.
Chlebový nákyp
Co budete potřebovat:
- 6 krajíců chleba
- 6 vajec
- Hrnek mléka
- Uvařenou brokolici
- 2 stroužky česneku
- Smetana ke šlehání
- 100 g parmazánu
- 100 g slaniny
- Sůl, pepř
- Bylinky
Jak na to
Troubu předehřejte na 180 °C. Mezitím si vymažte formu. Připravte si pánev, nalijte na ní olej a osmažte česnek. Pak přidejte uvařenou brokolici pokrájenou na růžičky, zalijte vodou a nechte 5 minut podusit. Do velké mísy rozklepněte vejce a předejte mléko a smetanu. Pak přidejte koření s bylinkami a důkladně promíchejte. Do směsi ještě přimíchejte nakrájený chléb, brokolici s česnekem, nastrouhaný parmazán, případně slaninu. Vše spojte dohromady, celý obsah nalijte do formy a můžete dát péct. Pečte okolo 40 – 50 minut, dokud směs nezezlátne. Pokrm můžete použít jako hlavní chod, nebo jako slaný koláč.
Další způsoby využití starého chleba
Jsou ještě další způsoby, jak využít staré pečivo. Můžete ho použít například k zahuštění guláše, pokud pak holdujete italské kuchyni, tak tam má také místo v zahušťování některých polévek. Nebo si připravte rybu pod chlebovou krustou. Ta se dá snadno připravit rozemletím starého pečiva, do kterého přidáte další suroviny – petrželku, citronovou kůru, česnek. Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte chilli papričky a mletý pepř. Pečený losos v této úpravě chutná dokonale.
Foto: Shutterstock
Prý “ušetříte” – fajn blbost. Viz recept – takové levné věci jako vejce, šlehačka, parmazán… 😀
Navíc to evidentně není chleba, ale jakýsi druh toastového “chleba” náno…