Fantastický trik na odstranění veškeré mastnoty z trouby. Vůbec nedrhněte, jenom nasypte tento prášek

Čištění trouby není bůhvíjaká zábava. Bohužel se čas od času stane, že nám z pekáče nebo zapékací mísy přeteče část těsta či šťávy na rozpálené rošty. Kromě dýmu a štiplavého zápachu, který nám zamoří kuchyni, jsou tyto napečeniny velmi úporné.

A pokud troubu pravidelně po každém vypnutí nevytřeme, vrší se jedna na druhou, spékají se dohromady a zbavit se jich je složitější. Navíc jsou i hodně mastné. Ani drahá chemie z obchodu si s nimi kolikrát neporadí.

Vše vyřeší prášek na praní

Mnohem lépe vám přitom pomůže obyčejný prášek na praní. A je jedno, jestli sypký nebo tekutý. Stačí, když položíte na dno vany staré ručníky, abyste si ji nepoškrábali. Potom napusťte horkou vodu, přidejte prášek na praní a pořádně ho rozmíchejte. Nakonec vložte do vody rošty tak, aby byly ponořené a nechte je přes noc odmáčet.

Ráno je potom důkladně odrbejte kartáčem od rozmočených nečistot a čisté a nablýskané je můžete vrátit do trouby. A ještě budete muset vydrhnout vanu, protože se vám pravděpodobně všechna mastnota z roštů přestěhovala na její stěny.

Prášek na praní vám pomůže vyčistit nejen rošty, ale i vnitřek trouby. Smíchejte vodu se solí v poměru 2:1 a přiveďte ji k varu, aby se sůl rozpustila. Poté přidejte prášek na praní, nechte trochu vychladnout, ale ještě horkým roztokem vytřete troubu zevnitř i zvenčí. Nechte přípravek působit, než ho otřete.

Foto: Shutterstock

Odolnou špínu zničí soda s octem

Jsou-li napečeniny ve vaší troubě opravdu odolné a máte pocit, že na ně nic neplatí, vyzkoušejte následující postup. Smíchejte jedlou sodu s vodou na pastu a tou troubu uvnitř potřete. Pasta se pravděpodobně zbarví dohněda. Nechte ji v troubě působit celou noc.

Ráno celý vnitřek otřete mokrým hadříkem, abyste zaschlou sodu navlhčili. Nalijte ocet do rozprašovače a nastříkejte ho dovnitř trouby. Ocet začne ve styku se sodou pěnit a společně zahájí opravdu důkladné čištění veškerých nečistot. Poté troubu důkladně vytřete, abyste ji zbavili veškerých zbytků sody a znovu nastříkejte ocet, abyste se o tom přesvědčili.

Pokud už nikde nepění, vše vymyjte, osušte a vraťte rošty na jejich místo. Konečně můžete začít s pečením spousty dalších dobrot v troubě, která bude vonět čistotou.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments