Domácí bábovka je oblíbeným dezertem. Je krásná, voňavá, nadýchaná a není složitá na přípravu. Představíme vám jablkovou, kterou jistě rádi přidáte do rodinného receptáře. Určitě vás potěší, že při její přípravě se příliš nezdržíte.
Oblíbený český dezert
Lité těsto v některé stylové bábovkové formě může mít stovky příchutí. Bábovka se stala notoricky známým dezertem a mnoha domácnostech se peče i několikrát do měsíce. Bábovku zvládnou i méně zkušení, s oblibou ji pečou starší děti či muži. Stačí si jen vybrat recept, který bude zárukou, že bábovka nebude suchá a dusivá. Jestliže do těsta přidáte strouhaná jablka, zamiluje se do bábovky celá rodina. Dezert zůstane dlouho vláčný, ale o jeho čerstvost se nemusíte obávat, rychle zmizí z talířů.
Jak připravit dokonalou jablečnou bábovku
- Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu.
- Mouku dávejte do těsta prosátou.
- Vždy smíchejte nejprve mouku s práškem do pečiva.
- Vyšlehání vajec nebo bílků neuspěchejte. Bábovka bude více nadýchaná.
- Formu vymazávejte sádlem nebo rostlinným tukem. Máslo není vhodné.
- Vhodnou teplotou pro pečení bábovky je 160 °C.
Recept na skvělou jablečnou bábovku
Budete potřebovat 4 vejce. Oddělíte žloutky a bílky. Žloutky dáte do robotu šlehat se ¾ hrnku pískového cukru a přidáte 1 vanilkový cukr. Z bílků ušleháte tuhý sníh, do bílků přidejte špetku soli. Žloutková směs bude téměř bílá a bez krystalek cukru. Přidáte 1,5 hrnku nastrouhaných jablek, vymačkaných ze šťávy. Vařechou vmícháte 2 hrnky hladké mouky smíchané s 1 práškem do pečiva. Přidáte 0,5 hrnku oleje a ochutíte 2 lžičkami mleté skořice. Nakonec vmícháte ušlehaný sníh. Se sněhem opatrně, promíchejte jemně a ihned vlijte do bábovkové formy. Pokud nemáte silikonovou formu, je třeba ji vymazat a vysypat.
Bábovka se peče asi 50 minut, nechejte mírně vychladnout a vyklopte. Krájejte až po vychladnutí.
Foto: Shutterstock