Vánoce bez vánočního cukroví si asi nikdo z nás neumí představit. Vanilkové rohlíčky, linecké nebo včelí úly pečeme každý rok se železnou pravidelností. Co ale zkusit letos něco jiného. Něco, čím naši rodinu mile překvapíme.
Zkuste mouku z mandlí, rýže nebo kukuřice
Pokud použijete místo běžné mouky mouku z rýže, mandlí nebo kukuřice, získáte stravitelnější i bezlepkové vánoční cukroví. V dnešní době má mnoho z nás ve svém okolí někoho, kdo špatně tráví lepek. A proto ocení na vánočním stole cukroví, které může jíst bez obav.
Vánoční matcha sušenky z rýžové mouky
Matcha dodá cukroví typicky jemnou chuť a vůni a navíc je obarví stylově dozelena. Vaše cukroví tak bude vypadat zajímavě i bez náročného zdobení. Těsto je velmi jednoduché a skládá se ze samých zdravých ingrediencí. Navíc je obzvlášť křupavé.
Smíchejte v míse 280 g rýžové mouky se 4 lžičkami matchy, 1 lžičkou prášku do pečiva a špetkou soli. Přidejte 80 g javorového sirupu, 100 g kokosového oleje, 1 vejce a vymíchejte hladké těsto.
To vyválejte na zhruba 1/2 cm tenkou placku a vykrajujte formičkami požadované tvary. Pečte v předehřáté troubě 10 minut při teplotě 180 °C. Hotové sušenky můžete posypat matcha práškem nebo potřít čokoládou.
Čokoládovo – mandlové sušenky
Budete potřebovat pouhé 4 ingredience. 90 g mandlové mouky, 40 g kakaa, 3 – 4 lžíce xylitolu a 1 lžičku prášku do pečiva. Potom ještě špetku soli a ¼ šálku vody.
Smíchejte všechny pevné suroviny, přidejte vodu a vypracujte těsto. Lžičkou vykrajujte malé kopečky a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 12 – 14 minut v troubě rozehřátě na 180 °C, dokud nezačnou trochu praskat.
Ještě před pečením můžete do každého udělat důlek a vložit do něj trošku marmelády nebo mandli. Vodu v receptu můžete nahradit i silnou kávou nebo likérem.
Citronovo – mandlové kuličky
Smíchejte 220 g mandlové mouky, 80 g sladidla, ¼ lžičky jedlé sody, 1 lžičku citronové kůry a 2 lžíce citronové šťávy. Přidejte sníh ze 2 bílků a vypracujte těsto. Z něj tvořte kuličky, které můžete obalit v oříšcích, kokosu nebo kakau. Pokud si nehlídáte kalorie, můžete je obalit i v moučkovém nebo vanilkovém cukru. Pečte asi 15 minut v troubě rozehřáté na 160 °C.
Mramorové řezy z kukuřičné mouky
Smíchejte do hladkého těsta 65 g změklého másla, 35 g xylitolu, 60 g kukuřičné mouky, 40 g kukuřičného škrobu a 30 g rýžové mouky.
1/3 těsta obarvěte kakaem a potom promíchejte se světlým těstem tak, aby zůstalo dvoubarevné. Hmotu rozdělte na 2 poloviny a z každé utvořte váleček. Ten zabalte do folie a odložte na 2 hodiny do ledničky. Z válečků nakrájejte asi 1 cm široké kousky, které pečte cca 10 minut v troubě rozpálené na 160 °C.
Foto: Shutterstock