Máte chuť na něco sladkého a málo času na přípravu? Pokud máte doma i ořechy a piškoty, připravte si tuhle úžasnou dobrotu, kterou znaly už naše babičky. Ořechový dort, který nemusíte péct.
Je jednoduchý a navíc i docela variabilní. Základem jsou vlašské ořechy, ale můžete použít i jiné. Také nemusíte tvořit celý dort, ale můžete mlsounům v rodině připravit malé dezerty do skleniček. Potřebovat budete 2 balíčky piškotů, 1 celé máslo pokojové teploty, 150 g moučkového cukru, 200 g pomletých ořechů a ¼ litru smetany na šlehání.
Je lepší než medovník
Nejprve si připravte krém vyšleháním másla s cukrem. Můžete přidat pár kapek rumu pro ovonění i 2 lžíce silné kávy. Pokud se nebojíte syrových vajec, všlehejte i 2 -3 žloutky. Potom do hladkého krému přidejte smetanu a mleté ořechy a opět promíchejte.
Dortovou formu vytřete máslem a vysypte strouhaným kokosem, mletými ořechy nebo třeba kakaem. Dno pokryjte piškoty, které můžete, ale nemusíte namáčet do kávy. Zalijte je částí krému a opětovně vršte další piškoty a krém, dokud budete mít suroviny. Poslední vrstva by měla být krémová.
Takto připravený dort dejte přes noc uležet do lednice, aby se piškoty stihly zvlhčit krémem a všechny chutě měly čas se náležitě propojit. Druhý den posypte dort mletými ořechy, ozdobte celými jádry a můžete přidat i nastrouhanou čokoládu. Podávat můžete s kopečkem šlehačky nebo kysané smetany.
Pokud jste tuhle ořechovou dobrotu ještě nezkoušeli, určitě jí dejte šanci. Uvidíte, že strčí do kapsy i oblíbený medovník. Nepečené dorty totiž nepatří jen k létu.
Vyzkoušejte i italský recept
Chcete-li si dezert ještě trochu ozvláštnit, zkuste to jako v Itálii. Místo piškotů použijte 100 g máslových sušenek, které rozdrťte válečkem na hrubší kousky. 100 g oloupaných lískových oříšků nasucho opražte v troubě a ve vodní lázni rozpusťte 100 g čokolády.
V ještě teplé čokoládě rozpusťte 75 g másla. Potom 1 žloutek a 1 vejce vyšlehejte se 3 lžícemi cukru, smíchejte je s rozpuštěnou čokoládou a nakonec přidejte sušenky a oříšky. Vše důkladně promíchejte. Směs vlijte do obdélníkové formy a nechte přes noc ztuhnout v lednici. Za tuhle dobrotu vám doma utrhají ruce!
Foto: Shutterstock