Listové těsto je snadno dostupné a ve většině domácností jej najdete v mrazáku po celý rok. Dá se připravit na sto a více způsobů, oblíbené jsou sladké dezerty i slané koláče a chuťovky. Vyzkoušejte rajčatový koláč z listového těsta, je výborný a snadný na přípravu.
Obliba slaných koláčů roste
Do domácností celého světa vtrhla pizza a skoro se zdá, že jsme zapomněli na to, že slané koláče můžeme připravit i jinak. Už se neochuzujte o další chutě a pusťte se do zkoušení nejrůznějších slaných koláčů. Inspiraci najdete v kuchyních celého světa, výborné slané koláče umí připravit například Francouzi. V české kuchyni můžete experimentovat s čerstvou zeleninou a listovým těstem, obojí je snadno dostupné. Přinášíme několik tipů na slané koláče.
Středomořský koláč s ricottou
Do středomořského koláče jsou zapotřebí rajčata a lístky tymiánu. Nejlépe koláč chutná, pokud budete kombinovat různé odrůdy rajčat. Některá rajčata mají sladkou chuť, jiná jsou mírně nakyslá. Právě kombinace různých druhů rajčat na jednom koláči vytvoří pravý chuťový zážitek.
Základem pro rajčatový koláč jsou dva balíčky listového těsta, 500 g ricotty, feta sýr a 1 kg rajčat.
Jak připravit rajčatový koláč z listového těsta
Dva větší plechy vyložte pečícím papírem a rozválejte listové těsto. Každý balíček těsta je třeba rozpůlit a důkladně vyválet. Vzniknou vám čtyři obdélníky. Dva koláče budou mít náplň s ricottou a dva se sýrem feta.
Od okraje přeložte 1 cm těsta dovnitř aby vám náplň při pečení nevytekla. Plochu potřete rozšlehaným vejcem. Rozmíchejte ricottu s čerstvě nasekanou bazalkou a olivovým olejem. Můžete přidat sůl a pepř. Rozdělte na první dva plechy.
Druhé dva plechy posypte strouhaným sýrem feta. Na obě náplně naskládejte na kolečka nakrájená rajčata a přidejte lístky tymiánu. Rajčata shora osolte, opepřete a posypejte trochou třtinového cukru. Dejte zapéct do trouby do zezlátnutí. Před podáváním můžete natřít okraje olivovým olejem.
Rajčatový koláč s tvarohem
Obměnou je rajčatový koláč s tvarohem. Nejprve listové těsto vyválejte a s rozšlehaným vejcem jej dejte upéct do zezlátnutí. Na několika místech těsto propíchněte vidličkou. Během pečení si připravte náplň ze dvou vajec, tvarohu a 100 g pokrájené mozzarelly. Přidejte 200 g goudy nebo eidamu. Vše smíchejte, osolte a opepřete. Upečené těsto potřete náplní, přidejte nakrájená rajčata, posypte oreganem a dejte znovu zapéct do trouby asi na půl hodiny.
Foto: Shutterstock