My Češi jsme, kromě mnoha dalších věcí, i velcí milovníci brambor. Šťouchané, opékané, vařené, hranolky i kaše. Brambory jsou pro nás nejen oblíbenou přílohou, ale někdy i hlavním jídlem. Například francouzské brambory s uzeninou a hráškem zapékané s vejcem rozšlehaným v mléce. Pravděpodobně nepocházejí z Francie, ale v Čechách doslova zdomácněly. Potom tu ale máme i brambory, které pravděpodobně z Francie opravdu pocházejí a u nás je proslavil Zdeněk Pohlreich.
Křupavá dobrota
Francouzské brambory podle našeho nejznámějšího kuchaře sice neobsahují žádné maso ani uzeninu, zato jsou opravdu famózní. V zemi jejich původu jsou známé pod jménem Gratin de pommes de terre. Jak tento název napovídá, jedná se o gratinovanou pochoutku, což znamená, že její povrch musí být neodolatelně křupavý. Podávají se jako příloha i jako samostatné jídlo.
Na rozdíl od těch našich se připravují ze syrových brambor a patří do nich sýr a smetana. Už při představě této horké voňavé trojkombinace se vám musejí sbíhat v puse sliny. Takže si nachystejte 1 kg brambor, 400 ml smetany ke šlehání, asi ½ kg tvrdého sýru, nejlépe ementálu a 1 vejce. Dále česnek, pažitku, pepř, sůl, muškátový oříšek a máslo na vymazání plechu.
Hotové jsou raz dva
Pekáč vymažte máslem a utřeným česnekem. Do větší mísy nalijte smetanu a ochuťte ji solí, pepřem, muškátovým oříškem a přidejte nastrouhaný sýr. Oloupané brambory nakrájejte na tenké plátky a nasypte je do mísy se smetanou. Nakonec přidejte vejce a vše pořádně promíchejte.
Obsah mísy přendejte do pekáče a dejte péct na asi 40 minut při teplotě 140 °C. Aby se na povrchu vytvořila křupavá krusta, na dalších ještě zhruba10 minut zvyšte teplotu na 200 °C, dokud povrch nezezlátne.
A co ještě?
Brambory si samozřejmě můžete vylepšit podle své chuti. Můžete je na talíři posypat pažitkou nebo k nim ještě v míse přimíchat brokolici, rajčata, žampiony, papriky i různé bylinky. Nejste-li právě milovníky bezmasých jídel, můžete přidat i šunku nebo slaninu. Místo ementálu můžete použít jakýkoli sýr. Hodí se i parmazán a vyzkoušet můžete také nivu. Pokud jste tedy šéfkuchařovy francouzské brambory ještě nevyzkoušeli, určitě to napravte. Výborné jsou i za studena.
Foto: Shutterstock