Je jen málo jídel, které by se celosvětově těšila takové oblibě jako francouzské brambory. Možná vás to překvapí, ale ne všude odkazují na zemi galského kohouta, to je spíše česká specialita. Stejně tak platí, že se dají připravovat na nespočet způsobů. Prakticky u všech ale platí, že výsledkem je velmi rychlé, levné a především chutné jídlo.
Francouzi na brambory nemají patent
Výhodou francouzských brambor je to, že pro jejich přípravu nepotřebujete mnoho surovin. Kromě brambor, které vám klidně mohou zbýt z jiného vaření, už si vystačíte jen s několika základními surovinami, které máte po ruce prakticky vždy. Stačí nějaké to vajíčko, různé druhy zeleniny a třeba i kousek uzeného masa.
Pravdou je, že francouzské brambory skutečně pocházejí z Francie. I když je možné, že si je tato země spíše přivlastnila, protože lze úspěšně pochybovat o tom, že se jejich obdoba ve stejnou dobu nevařila i jinde. Každopádně, ve Francii je tento pokrm zvykem připravovat se spoustou sýra a zakysané smetany. Taková podoba je obvykle velmi hutná a není tedy výjimkou, že dojde k jejímu odlehčení.
Recept, který je považován za originální, je už notoricky známý, a tak ho zmiňovat nebudeme. Uvaříme si naopak francouzské brambory tak trochu na český způsob. Zatímco původní recept si zakládá na kvalitě surovin, které jsou poměrně drahé, tento se bez nějakých výstřelků obejde a přesto ho mnozí mohou označit za chutnější.
Francouzské brambory za pár korun
Co budete potřebovat
- 8 velkých brambor
- 3 cibule
- 150 gramů moravského uzeného
- 100 gramů eidamu
- 2 vejce
- pepř
- sůl
- olej či sádlo
Postup přípravy
Nejprve je zapotřebí vymazat zapékací mísu, k čemuž můžete použít olej či sádlo podle vlastní volby. Následně nakrájejte brambory na tenká kolečka či menší kostky a vložte do velké mísy. K nim přidejte nakrájenou cibulku, uzené na kostičky a také kus nastrouhaného sýra. Pak směs osolte a opepřete a vložte do zapékací mísy. Troubu mějte předehřátou na 180 stupňů a pečte přibližně třicet minut.
V další nádobě si mezitím rozmíchejte dvě vajíčka, ke kterým není od věci přidat trochu mléka nebo smetany. Poté, co uplyne půlhodina pečení, zalijte brambory vejci a využijte zbytku sýra na posyp. Zapékejte dalších 20 minut a z trouby vyndáte dokonalé francouzské brambory, po kterých by se i Francouzi olizovali.
Foto: Shutterstock