Spěcháme s rychlým obědem a brambory se nám jako na potvoru ne a ne uvařit. Pořád jsou tvrdé, pořád se nám zdá, že by to chtělo ještě chvilku v horké vodě. Existují nějaké způsoby, jak tenhle proces urychlit?
Ideální způsob vaření brambor
Prověřený a opravdu ideální způsob jak vařit brambory všichni známe. Do studené nebo vlažné osolené vody dáme na malé kousky nakrájené brambory a přivedeme k varu, přičemž vaříme do změknutí. I pokud nemáte rádi brambory s kmínem, je dobré vložit pár zrníček do vody, pomáhají proti nadýmání, které mohou některým lidem brambory způsobovat.
Po uvaření z brambor slijeme vodu, ale dále je nepropíráme.
Jak si pomoct, když spěcháme?
Celý proces se však přece jen dá trochu urychlit. Pokud víte, že budete s přípravou brambor spěchat, vyberte si mladé a ideálně menší kousky. Ty potom nakrájejte na menší kostky než obvykle – z logicky se menší kusy rychleji provaří.
Brambory tentokrát nedávejte do velkého hrnce, ale vložte je do malého (či několika menších, pokud vaříte brambor hodně) a zalijte je horkou vodou, kterou jste si ohřáli v rychlovarné konvici. Vodu osolte, až začne vřít, abyste kvůli soli nezpomalovali nástup bodu varu.
Celý proces tak dokážete opravdu výrazně uspíšit.
Používejte pokličku
Kdykoli, kdy chcete, aby se nějaký pokrm uvařil/dusil rychleji, nezapomeňte na pokličku. Jakmile hrnec poklicí uzavřete, zvýšíte uvnitř teplotu a jídlo bude hotové mnohem rychleji, než když necháte teplo unikat.
Podobně i s brambory ve slupce
Stejně jednoduše to funguje i s brambory vařenými ve slupce – zde je však ještě mnohem důležitější vybírat opravdu menší brambory. Tím, že je vaříte vcelku, dobu, než změknou, samozřejmě prodlužujete, a proto vybírejte co nejmenší exempláře.
Chystáte-li se brambory péct, opět si můžete pomoct tím, že je krátce předvaříte a potom je teprve pošlete na pánev či do trouby. Ve vodě změknou a nakonec se upečou rychleji.
Foto: Shutterstock
Děkuji autorce, že mne ujistila, že brambory vařím dobře.
Tedy ve slupce po omytí a vykrájení “bubáků” nakrájím na menší kousky a zaleju horkou vodou.
Jediná věc, která mne zaujala je to přidání soli až když voda vaří.
Podle mne to nic neurychlí.
Pokud nakrájím brambory na vhodné kousky, je jejich propichování vidličkou
před vařením asi nesmysl.