V dnešní době máme k dispozici nepřeberné množství receptů, často velmi exotických a originálních. Někdy se ale vyplatí vrátit se ke kořenům. Naše babičky totiž rozhodně nepřipravovaly nic špatného. Naopak. Staré recepty jsou vynikající studnicí inspirace. Vyzkoušejte třeba lahodný jablečný koláč, jehož historie sahá až do první republiky.
V jednoduchosti je krása
Na tomto jablečném koláči není nic složitého ani záludného. Je to klasika připravovaná z tradičních surovin. Krásně vláčné těsto doplní jablečná náplň vyšperkovaná oříšky, rozinkami a voňavou skořicí. Hotový dezert se doslova rozplývá na jazyku a vězte, že potěší snad úplně každého.
Pokud přece jen neholdujete jablkům, můžete si připravit obdobnou variantu plněnou třeba tvarohem nebo pudinkem.
Hotový koláč stačí pocukrovat, ale opět si s ním můžete pohrát a ozdobit jej třeba šlehačkou. Výborný je ke kávě nebo čaji.
Recept na jablečný koláč
Suroviny:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 g másla
- 1 vejce
- 8 lžic vlažného mléka
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1/2 kostky droždí
- citronová kůra
- šťáva z poloviny citronu
- lžíce cukru
- špetka soli
Na náplň:
- 5-6 menších jablek
- 1-2 hrsti mletých ořechů
- 1 lžička mleté skořice
- cukr na doslazení jablek
- máslo na potření
- moučkový cukr na posypání
Postup:
Všechny suroviny na těsto promíchejte a vypracujte z nich těsto. To následně zabalte do fólie a odložte zhruba na půl hodiny do ledničky.
Jablka nastrouhejte, oslaďte podle potřeby a smíchejte s ořechy, rozinkami a skořicí.
Těsto vytáhněte z ledničky a rozdělte na dvě stejné části. Vyválejte z každé plát o velikosti plechu.
První z plátů položte na vymazaný plech a na něj rozprostřete jablečnou náplň. Přikryjte druhým plátem a přitlačte na okrajích, aby náplň nevytekla. Shora propíchejte těsto vidličkou.
Poté koláč pečte v troubě rozehřátí na 180 stupňů, dokud jeho povrch není zlatavý. Po vyjmutí z trouby jej ihned potřete rozpuštěným máslem a posypte moučkovým cukrem.
Foto: Shutterstock