Rýže patří mezi základní potraviny, bez kterých se doma neobejdeme snad nikdo. Spolu s brambory a těstovinami se řadí mezi nejoblíbenější přílohy. Tuto chutnou potravinu je ale možné použít i v rámci péče o domácnost.
Nepotřebujete chemikálie
I přes veškerou snahu je v lednici mnohdy nepříjemný pach. Mohou za to nejen bakterie, kterým se v tomto vlhkém a chladném prostředí daří, ale také přirozená „vůně“ některých potravin. Pokud do naší lednice následně vložíme potravinu, která má tendenci pachy nasávat, může se stát, že ji poté nebudeme chtít konzumovat. Typicky dorty a nadýchané koláče se v lednici promění v nepříjemnou a nevábnou záležitost.
Abychom těmto potížím předešli, stačí do lednice umístit některé pohlcovače pachu. Jedná se většinou o produkty, ve kterých jsou chemické prostředky s potřebnými vlastnostmi. Jde to ale i jinak.
Rýže absorbuje pachy i vlhkost
O rýži jste možná dosud netušili, že je schopna absorbovat nepříjemné pachy. Přesně ty, které si ve své lednici nepřeje nikdo z nás. Místo používání lapačů zápachu z lednice tak stačí pravidelně používat malou misku s rýží. Ve vaší lednici tak nebudou kolovat žádné nepříjemné chemické látky.
Čistá váza
Úzký prostor vázy na květiny je téměř nemožné vyčistit. Zkusit můžete například štětku na čištění lahví, nebo také obyčejnou rýži. Ta se dostane všude a udělá vám skvělou službu. Lžíce rýže v prostoru vázy postačí. Přidejte saponát na nádobí a trochu vody. Následně s nádobou třeste. Nečistoty budou krásně mizet.
Pečení koláčů?
Znáte trik s rýží, který lze použít při pečení moučníků? Nejprve se v případě mnoha koláčů peče korpus. Ten potřebujete zatížit, aby těsto nenabobtnalo příliš. Zde se bude hodit obyčejná rýže. Na těsto položte pečicí papír, který zatížíte rýží. Navíc tuto potravinu můžete i po upečení stále použít na vaření. Skvělé!
Rýže má mnoho možností využití. Už jste například někdy vytvořili dětem hudební nástroj tak, že do suché plechovky vložíte dvě lžíce rýže a otvor uzavřete?
Foto: Shutterstock, zdroj: TheKitchn