Melouny jsou symbolem léta a dovolených. Právě nejlepší sladkou chuť a spoustu šťávy mají v tomto období. Na plno si ho můžete užívat na svých dovolených, kde vám ho k jídlu budou servírovat v jakoukoli denní hodinu. Máte chuť si ho připravit doma, ale nemáte rádi ulepené ruce? Vyzkoušejte chytrý trik, kterým ho nakrájíte bez zbytečně slepených rukou.
Oloupejte meloun
Abyste si efektivně a bez ušpinění nakrájeli meloun, budete potřebovat dostatečně dlouhý nůž, krájecí prkénko a ideálně skleněnou mísu na servírování. Mísa by měla být velká, jako je polovina melounu. Začněte rozpůlením melounu na dvě části. Poté je třeba oloupat slupku. Položte meloun rozříznutou stranou na prkénko a pomalu ho ořezávejte. Ideální způsob ořezávání je v delších pásech. Zůstane pouze červená dužina.
Rozkrájejte na kousky
Dužinu, která zůstala na prkénku, rozkrájejte na širší plátky. Nedořezávejte až do úplného konce, aby se meloun nerozpadl. Otočte prkénko nerozkrájenou stranou na stranu a znovu krájejte. Vznikne vám melounový ježek. Vyvarujte se tenkých plátků, ty by byly pro jídlo nepraktické a během servírování by se tato tykvovitá zelenina rozpadala.
Servírujte v míse
Na řadu přichází servírovací mísa, ideální je skleněná, meloun bude na jídlo více atraktivní. Misku položte na jednu polovinu melounu. Zcela ho tím zakryjte. Otočte prkénko tak, jako byste ho chtěli v míse schovat. Tento manévr je lepší udělat nad dřezem, aby přebytečná šťáva stekla přímo do něj. Dejte prkénko stranou a nožem dokrojte meloun, aby byl pro návštěvu k dispozici. K jídlu můžete využít i dřevěné špejle, na které jednotlivé kousky napíchnete. Pokud je meloun dobře vychlazený, bude více osvěžující než zmrzlina.
Foto: Shutterstock, zdroj: CuisineAZ
Nevím, který chytrý člověk na západě na to přišel,ale když meloun rozčtvrtíte,tak ho nakrájíte i ve slupce a kostky pak jen vyklopite do mísy.Jen musíte vědět jak,tak jako já.A to jsem z východu…
Chtělo by to lepší ukázky,foto ten komentář je najasmy