Gulášová polévka je dobrota, na které si pochutná snad úplně každý. Je to česká klasika, kterou si dopřáváme nejen jako první chod, ale klidně i jako samostatné jídlo. Je totiž dostatečně vydatná, takže nás v kombinaci s pečivem skvěle zasytí. Co takhle vyzkoušet recept podle známého televizního šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha?
Pochoutka od uherských pastevců
Gulášová polévka pochází podobně jako samotný guláš z Maďarska, kde ji připravovali tamní pastevci už někdy v 9. století. Jejím základem je tradičně hovězí maso, vařené brambory a samozřejmě červená paprika, která jí dodává její charakteristickou barvu.
Postupem času však vzniklo celé množství variant, v nichž se suroviny různě obměňují podle aktuálních chutí kuchaře a strávníků nebo podle dostupných ingrediencí.
Levnější verze počítá místo hovězího masa s párkem nebo klobáskou. Vegetariáni si zase mohou připravit oblíbenou bezmasou verzi z hlívy ústřičné. Milovníci pikantních jídel jistě rádi vymění sladkou papriku za tu pálivou.
Zdeněk Pohlreich se však v následujícím receptu držel klasiky. Vyzkoušíte ji i vy?
Recept na gulášovou polévku podle Zdeňka Pohlreicha
Suroviny:
- 300 g hovězího masa
- 4 brambory
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce rajského protlaku
- 2 cibule
- mouka
- česnek
- bobkový list, sladká paprika, gulášové koření, majoránka
- sůl a pepř
Postup:
Připravte si hrnec a v něm na oleji osmažte nakrájenou cibuli. Jakmile začne zlátnout, přidejte k ní hovězí maso nakrájené na menší kostičky.
Ve chvíli, kdy se maso zatáhne, přidejte další suroviny: mouku, sladkou papriku, bobkový list, česnek a rajský protlak. Všechno důkladně promíchejte a zalejte dostatečným množstvím vody. V tomto případě budou ideální dva litry. Dále přidejte na kostičky nakrájené brambory, sůl a pepř podle chuti a případně i gulášové koření.
Vše vařte tak dlouho, dokud nebudou maso i brambory měkké. Před koncem vaření přidejte ještě majoránku a pak už můžete servírovat.
Foto: Shutterstock
Aspoň se dostane maso na každého a nikdo nebude počítat kostičky 🤣🤣🤣
Jj, bezva. Jen mám radši mleté hovězí.😉
No, já mám radši i ve vývaru kousky masa – ono to mleté – nic proti tomu, ale já mám pocit, že to jaksi nemá tu chuť…a v gulášovce přímo chci ty kousky masa 🙂