Smažené pokrmy jsou oblíbené pro jedinečnou chuť i pro rychlou přípravu. U tenkých plátků masa obvykle problém při smažení nevznikne. Náročnější na přípravu je ale smažení karbanátků nebo holandských řízků. Jak smažit, aby střed nezůstal syrový?
Rychlé pokrmy z mletého masa
Směs mletého masa v lednici je malou výhrou, zejména přes týden, když chystáte rychlou večeři. Restované mleté maso s rajčatovou nebo smetanovou omáčkou je oblíbenou večeří. Někdy si však s mletým masem dáme více práce a připravíme voňavé karbanátky, masové koule, hamburgery nebo holandské řízky. Při smažení na pánvi nebo grilu se ale občas stane, že okraje masa začnou černat, ačkoliv je pokrm ještě uvnitř syrový. Odhalíme vám, kde nastala při smažení chyba i to, jak problému předejít.
Holandské řízky
Populárním pokrmem ze smaženého masa jsou holandské řízky. Je to ochucené mleté maso tvarované do silných placek a obalené v tradičním trojobalu. Smažením na pánvi získáte chutný a šťavnatý pokrm, který je rovněž výbornou svačinou na cesty. Holandské řízky jsou skvělé po studenu a v menším provedení jsou dokonalým občerstvením pro hosty. Při smažení je ale třeba dodržet několik kroků.
Hlídejte teplotu smažení
Uvnitř holandského řízku nesmí být maso syrové, takový pokrm by mohl způsobit nepříjemné žaludeční potíže. Jakmile rozpálíte tuk na pánvi, položte na něj holandské řízky a zprudka opečte z jedné strany. Následně snižte teplotu na polovinu a maso otočte. Nechte důkladně propékat. Tímto postupem zajistíte, že trojobal zůstane krásně křupavý a holandský řízek bude dokonale propečený i ve středu masa. Nemusíte se obávat o vysušení, tučné mleté maso je na pomalou přípravu dokonalou surovinou.
K holandskému řízku můžete vyzkoušet i lehčí přílohu než klasickou bramborovou kaši. Vyzkoušejte pečenou zeleninu, směs zeleniny připravené v páře nebo dýňové pyré.
Foto: Shutterstock