Holandský řízek lidé většinou zkazí. Co je nutné do něj přidat, aby chutnal dobře

Tento řízek klame svým názvem, ostatně jako celá řada dalších jídel. Rozhodně nemá svůj původ v Holandsku neboli Nizozemsku. Pokud byste tam s tím na někoho vyrukovali, zřejmě by se hodně divil. Jde naopak o ryze českou specialitu, jež svůj název odvozuje od toho, že je naplněn právě sýrem holandského typu.

Základem je kvalitní maso

Holandský řízek byl jeden čas v českých kuchyních naprostou stálicí. V poslední době však své pozice poněkud opouští, jakkoliv na něj stále můžeme narazit zejména v rámci poledních menu restaurací. Není ale problém si ho připravit ani doba, jen je potřeba znát pár zásad.

Základem pro holandský řízek je mleté maso a tučný sýr. V obou faktorech se často chybuje. Ideální je volba mletého vepřového masa, i když můžete sáhnout po mixu s hovězím. Každopádně byste ale řízek neměli připravovat jen z hovězího masa. Pokud chcete skutečně chutný “holanďák”, potom si připravte mleté maso z bůčku.

Možná máte pocit, že tak jednoduché jídlo, jako je holandský řízek, můžete odbýt co možná nejlevnějším masem ze supermarketu. To ale není dobrá cesta. Ideální je pořídit si maso od řezníka, které si sami namelete nebo které vám on namele. Vězte, že na výsledné chuti to poznáte. Zapomenout byste neměli ani na osvědčený fígl: přes noc namočte maso do mléka, aby bylo náležitě jemné a šťavnaté.

Foto: Shutterstock

Vyberte správný sýr

Chybuje se i ve výběru sýra. Jak už jsme si řekli, je třeba volit tučný druh holandského typu. Čím tučnější, tím lepší. Lidé však nejčastěji sáhnou po levném eidamu “třicítce”, který není vůbec vhodný. Řízek potom nemá tu správnou chuť. Vyberte raději tučnější sýr, jako je gouda nebo maasdamer.

Správným výběrem dvou základních surovin je v podstatě hotovo. Do směsi pak přidejte už jen vejce, sůl a pepř a vše promíchejte tak, aby to tvořilo co nejkompaktnější hmotu. Následně nechte chvíli odležet. Potom už si můžete vytvarovat bochánky či karbanátky, které obalíte v běžném trojobalu, který sestává z vejce, mléka a strouhanky. Řízky se obvykle smaží na oleji, ale můžete je připravit i v troubě. Pečte na 180 stupňů přibližně půl hodiny.

Nejlépe holandský řízek chutná tehdy, je-li podáván s poctivě vyšlehanou bramborovou kaší. Sáhnout ale pochopitelně můžete i po jiné příloze, jako je brambor či bramborový salát.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Stáňa
Stáňa
2 let

Trojobal ,vejce, mléko a strouhanka ? Nemá to být mouka,vejce,strouhanka ?

Romana
Romana
2 let

Dobrý den, do holandského řízku patří i kapku strouhaného muškátového oříšku.