Holandský řízek tak trochu svým názvem klame. Mohlo by se zdát, že pochází z Nizozemí, ve skutečnosti je to ale výtvor českých kuchařů. Víte, jak ho připravit?
Holandský řízek a jeho původ
Klasický řízek vznikl v Rakousku, nebo v severní Itálii. Stále se o tom vedou spory. Holandský řízek nemá svůj původ v Nizozemí, ale je českého původu. Jeho název je odvozen od toho, že se v originálním receptu používá gouda či eidam, což jsou holandské sýry. Holandský řízek se původně nazýval také smažený vepřový řízek se sýrem, šlo asi o původní název. Možná se ale hostům restaurací nezdál tak zajímavý. V roce 1949 vznikl ve Francii řízek s názvem Gordon Bleu, kdy se mezi plátky masa dává šunka a sýr.
Holandský řízek je oblíbený pokrm
Holandský řízek je stále oblíbený. Dříve se hodně dělal ve školních jídelnách, na letních táborech, sportovních soustředěních, ale i v restauracích. Měly ho rády děti i dospělí. Pokud jej doma neděláte, podívejte se, jak jej připravit. K holandskému řízku se jako příloha nejčastěji podává bramborová kaše nebo vařené brambory, na pokapání citronová šťáva a kyselá okurka.
Holandský řízek a ingredience
Základem holandského řízku je mleté maso, ideálně vepřové, ale můžete jej i namíchat s hovězím masem. Dále se přidává tvrdý sýr, gouda nebo eidam, ale použít můžete i jiné druhy. Potom už stačí přidat vejce, sůl a pepř, můžete doplnit i petržel, pažitku a trochu mléka. Jednotlivé ingredience smíchejte a spojte, obalte v trojobalu a dejte upéct na sádle či oleji. Na holandský řízek se při obalení používá klasický trojobal, tedy hladká mouka, rozšlehané vejce a strouhanka.
Holandský řízek a nutriční hodnoty
Holandský řízek je velmi chutný. I když nepatří k nejzdravějším pokrmům, občas si ho můžete dopřát. Obsahuje více živočišných produktů a tuků, ale pokud použijete kvalitní suroviny, zejména kvalitní vepřové maso, nebude to problém. Často se ale na holandský řízek používá bůček. Přidejte i kvalitní sýr. V některých receptech na holandský řízek najdete i muškátový oříšek a bílé víno. S těmito ingrediencemi pak tento řízek chuťově připomíná více vinnou klobásu.
Foto: Shutterstock