Bohaté květenství a nádherné barvy hortenzií jsou ozdobou nejedné zahrady. Na pěstování nejsou příliš náročné, ale vyžadují pravidelné hnojení. Nemusíte utrácet za drahá průmyslová hnojiva. Prozradíme vám recept na skvělé hnojivo na hortenzie z domácích surovin.
Oblíbený okrasný keř
Hortenzie si můžete vybrat mezi 70 druhy a jsou překrásnou ozdobou každé zahrady. Zejména tehdy, když citlivě zkombinujete barvy hortenzií. Nenáročné pěstování hortenzií láká k tomu, abyste jimi zkrášlili co nejvíce koutů v zahradě. Nezapomeňte na to, že hortenzie si žádá pravidelně hnojivo. Pokud byste hnojili velké plochy s hortenziemi, mohou se náklady na komerční hnojiva vyšplhat k nepříjemným číslům. Proto vám ukážeme, jak si vyrobit nenákladné hnojivo doma. Budete potřebovat jen pár základních ingrediencí.
Jak zajistit hortenziím vhodné podmínky
Okrasné keře vyžadují dostatek světla, tepla vody a živin. Půda by měla být dobře propustná, od kořenů by měla snadno odtékat přebytečná voda. Hortenzie vyžadují správnou kyselost půdy, pokud je chcete pěstovat na větší ploše, zjistěte si pH půdy. Obvykle dojdete k závěru, že je půdu potřeba vhodně okyselit. V tom vám výborně pomůže obyčejný chléb. Hnojení s použitím chleba bude stát jen pár drobných a účelně využijete zbytky z domácnosti.
Příprava chlebového hnojiva
Připravte si kyblík, zbytky chleba (samozřejmě bez různých nátěrů) a nasekaný plevel. První třetinu kyblíku zaplňte chlebem, druhá třetina budou kousky plevelu nebo trávy a do poslední třetiny nalijete vodu. Vše přikryjte víkem a nechejte několik dní kvasit. Fermentace bude trvat asi 1 týden. Hotovou směs sceďte a připravte pro zalévání.
Jak zalévat chlebovým hnojivem
Směs z kvašeného chleba a plevele je koncentrátem. Pro zálivku si jej nařeďte v poměru 1:5. Následně zalévejte ke kořenům hortenzií. Keře budou bohatě kvést, květenství bude pevnější a rostlina odolnější. Hortenzie hnojte pravidelně zejména v době, kdy kvetou.
Foto: Shutterstock, zdroje: Gardeners World, Gilmour