Pořídili jste si nerezovou kuchyň? Skvěle – působí to moderně a čistě; kuchyň je prosvětlená a dobře se v ní pracujete a zároveň jde o velmi hygienický materiál, který se používá například i v těch nejluxusnějších restauracích. Jenže po pár měsících vás možná radost přejde – nerez se začne zanášet. Jak ji udržovat čistou a zachovat její lesk?
Máte doma něco z nerezu?
I když třeba nemáte nerezovou kuchyňskou linku či skříňky, pravděpodobně doma něco nerezového najdete. Třeba rychlovarnou konvici nebo digestoř. Brzy se na těchto věcech začne ukládat mastnota či vodní kámen. Proto je důležité o ně pečovat i preventivně a pravidelně je čistit.
Pozor na poškrábání
Věci z nerezu jsou extrémně náchylné k poškrábání. Proto z nich nečistoty rozhodně neodstraňuje různými škrabkami nebo nedejbože nožem, ale nepoužívejte třeba ani drátěnky a pro jistotu ani drsnou stranu houbičky. Pozor také na nehty.
Na mytí nerezu se hodí měkké materiály. Často se dělá chyba v tom, že sice při úklidu vezmete měkkou houbičku nebo třeba hadřík z mikrovlákna, ale drhnete nerez pískem – tím si ale rozhodně zaděláte na pořádné škrábance. Chce to tekuté čisticí přípravky.
Domácí čisticí přípravky
Často vám na našich stránkách nabízíme varianty, jak si připravit domácí přírodní čistící prostředky. Zde se vám určitě osvědčí klasičtí pomocníci všech hospodyněk – třeba citron, ocet nebo jedlá soda. Pokud si připravíte roztok obsahující některou z těchto surovin, dobře s tím vyčistíte i nerez, která už je dlouhodobě zanesená. Všechny tři suroviny totiž pomáhají rozpouštět mastnotu i vodní kámen.
Jakmile se zbavíte usazenin a nečistot, můžete nerezové plochy umýt horkou vodou a běžným saponátem nebo třeba mýdlovou vodou. Povrch se pak bude opět lesknout čistotou a budete mít kuchyň jako z michelinské restaurace.
Foto: Shutterstock