Vánoce jsou obdobím přípravy tradičního cukroví i testováním novinek. Při otevření dveří na nás dýchne vánoční atmosféra. Právě v těchto chvílích vrcholí přípravy na pečení. Je totiž ideální doba pustit se do pečení perníčků, které bude následovat linecké a medvědí tlapky. Pro dokonalý výsledek je důležité i správné skladování.
Křupavé cukroví
Milujete-li sušenky, které krásně křupou mezi zuby, soustřeďte se na jejich uchování ihned po výrobě. Musí být totiž dobře zchlazené ještě před tím, než je uložíte na suché místo. V případě, že byste je uložili ještě teplé, pohltily by do sebe vlhkost a došlo by ke ztrátě křupavosti.
Jejich chlazení ale nemusíte složitě plánovat, položte je na den na talíř v místnosti, kde není příliš vysoká vlhkost, a nechte tomuto procesu přirozený průchod. Následně je uložte do vzduchotěsné nádoby. Vhodná je plastová i kovová forma. Vyhněte se ale papírové. Krabičku naplňte co nejvíce, abyste zabránili zbytečnému nahromadění vzduchu.
Chuť, co se rozpouští na jazyku
Některé vánoční cukroví je jemné a vláčné, často se také jedná o takové, které má uvnitř schovanou náplň. Mezi skryté poklady patří bílkové pusinky, kokosky, plněné ořechy. U těchto pochoutek je třeba za každou cenu zabránit jejich vysušení. K takovému účelu nejlépe poslouží hermeticky uzavřená krabice. Hospodyňky také dříve využívaly trik, který pomohl v krabičce uchovat dostatek vlhkosti. Stačí nakrojit plátek jablíčka a uchovat ho v krabici spolu s vláčným cukrovím. Dbejte ale na to, abyste jablko pravidelně měnili. Mohlo by totiž začít plesnivět.
Šťastné a chutné
Ať už zvolíte jakékoli cukroví, vždy je důležité ho uchovávat na dobře větraném a suchém místě. S ohledem na míru vlhkosti a velké množství cukru, který funguje také jako konzervant, se obecně cukroví velmi dobře uchovává a vydrží po celý advent. Pokud hledáte vhodné místo, můžete sušenky, při menším množstvím, umístit do lednice.
Vyhněte se pouze uchovávání křupavých a vláčných sušenek v jedné krabici. Stejně tak zajistěte, že aromatické cukroví nepřijde do kontaktu s ostatním. A pokud vám nějaké zbude? Nebojte se ho zamrazit. Díky nízkému obsahu vody vydrží dlouho a také ho velmi rychle rozmrazíte a naservírujete hostům v průběhu roku.
Foto: Shutterstock, zdroj: Liebherr