Houbové rizoto po česku. Tohle překoná všechny italské variace

Rizoto je oblíbeným receptem v českých domácnostech, protože z rýže, kterou má doma každý, a dalších surovin a la „co dům dal“ se dá vykouzlit velmi chutný oběd nebo vynikající večeře.

Pár faktů o rizotu

Rizoto pochází ze severní Itálie, kde se už od 10. století pěstují rýže pěstuje, má tam totiž ideální klimatické podmínky. Pravé italské rizoto se od našeho českého celkem podstatně liší. Česká alternativa spíše připomíná tzv. džuveč neboli Srbské rizoto.

Do rizota by měla patřit kulatá bílá rýže, např. druh carnaroli nebo arborio. Rýže se připravuje na másle, olivovém oleji nebo ve vývaru. Rizoto může obsahovat také bílé víno, sýry, maso, zeleninu, dokonce i mořské plody, ryby či luštěniny. Výsledné rizoto má krémovou konzistenci.

Itálie je Itálie, nicméně české rizoto taky není k zahození. Jak ho připravit z hub?

Jaké houby můžeme použít?

Úplně nejlepší jsou praváci, ale výborně budou chutnat také modráci, klouzci, křemenáče nebo kozáci, s klidem se dají použít i žampiony.

Foto: Shutterstock

Houbové rizoto

Ingredience

  • 400 g hub
  • cibule
  • stroužek česneku
  • 1 lžíce másla
  • 300 g Rýže (odrůda arborio nebo carnaroli)
  • sůl
  • 1 l vývaru
  • 100 ml smetany na vaření
  • nasekaná petrželka

Houby očistíme a nakrájíme na 2-3 cm široké plátky. Oloupeme cibuli a česnek a najemno pokrájíme (česnek můžeme i prolisovat). Na pánvi rozpustíme 1 polévkovou lžíci másla a na mírném plameni 2-3 minuty dusíme cibuli společně s česnekem.

Poté přidáme houby a 2 minuty restujeme. Osolíme a restujeme další 3 minuty. Nyní přidáme do hrnce rýži a zalijeme ½ l vývaru. Promícháme, přiklopíme, necháme na mírném plamení vařit, občas zamícháme a podle potřeby doléváme vývarem.  

Po zhruba čtvrt hodince přilijeme smetanu na vaření a přidáme polévkovou lžíci másla, vaříme další 3 minuty. Na závěr plotýnku vypneme, dochutíme nasekanou petrželí a necháme ještě chvíli dojít. Voila! Podzimní jídlo je hotovo. Tak dobrou chuť.

Foto: Shutterstock

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments