Přestože guláš není původem české jídlo, nýbrž maďarské, mnozí ho za tuzemskou klasiku považují. Zřejmě neexistuje žádná česká restaurace, ve které byste si guláš nemohli objednat. Jde také o oblíbený pokrm českých domácností. Pravdou je, že guláš může být skutečně gurmánským potěšením, ovšem to se již v mnoha případech vytratilo.
Vyberte správné maso
Dnes je tak guláš považován především za prostředek rychlého nasycení a na kvalitu se tolik nedbá. Výsledek potom za mnoho nestojí, protože na guláši je hodně co zkazit. Rozdíl mezi kvalitně odvedenou prací a odfláknutým vařením se pozná na první ochutnání.
Základem je pochopitelně volba masa. Na správný guláš byste měli pořídit zadní kližku, což je velmi výrazné maso, které navíc tomuto jídlu dokáže dát zcela nový rozměr. Pakliže máte raději vepřové maso, potom sáhněte po vepřové pleci. Ta není tak moc prorostlá, ale přesto nabízí znamenitou šťavnatost.
Mnozí lidé při přípravě masa dělají velkou chybu, a to v tom, že si ho náležitě neupraví a pouze nakrájené začnou vařit. Maso je nicméně potřeba omýt a odřezat z něj šlachy. Pokud vám někdo bude říkat, že šlachy v guláši musí být, nevěřte mu, pouze to většině z nás zkazí zážitek z jídla. Kousky masa by měly mít přibližně tři centimetry.
Guláš je možné uvařit na mnoho různých způsobů, ale některé ingredience by v žádném z nich zkrátka chybět neměly. Jde především o cibuli, česnek, bobkový list, nové koření a rajský protlak. Tyto suroviny poskytnou pro guláš velmi kvalitní základ. Zapomeňte také na používání rostlinného oleje. Pokud chcete připravovat opravdový guláš, neobejdete se bez vepřového sádla.
Jak správně zahustit guláš
A jak je to se zahuštěním? Tam se bohužel chybuje ze všeho nejvíce. Původní guláš, který se k nám dostal, totiž rozhodně nebyl zahušťován ve velkém přidanými surovinami, jak to dnes mnozí činí.
Pro zahuštění se do guláše přidává právě cibule, kterou by se skutečně šetřit nemělo. Ale je zcela mylné do jídla dávat chléb nebo mouku. Pokud vychytáte poměr vody a množství cibule, vězte, že se zahuštěním nebudete mít žádné další problémy.
Pokud přeci jenom nedáte a rádi byste si zahuštění pojistili, využijte bramboru, která pustí škrob a dodá guláši příjemnou konzistenci.
Foto: Shutterstock
Kdysi jsem četl ,že se maso zásadně neomýva a všechny ty dobré věci se na klíšce nechávají dávají právě oni guláši chuť.
Správně by v guláši měli být minimálně dva druhy masa a to hovězí i vepřové. A nejlépe když se k tomu přidá i třetí a to skopové. Proto se to jídlo jmenuje guláš čili ,,mix”.
Alebo divina.Ináč na guláš neexistuje recept,už to vystihuje ten názov- guláš.Všetko záleží na chuti.😋
Do guláše patří hovězí 😑 co váha masa to váha cibule a vaří se dlouho aby se ta cibule rozdělila a ta to pak zahusti….. Je vidět že tu nikdo neumí guláš 😑