Ibalgin má nové složení. Kvůli němu je pro část lidí nepoživatelný

Ibalgin je lék hojně aplikovaný v případech bolesti hlavy, zad, zubů a při vypuknutí migrény. Nyní má Ibalgin nové složení, díky němuž jej někteří lidé nemohou konzumovat, někteří s opatrností a jiní raději vůbec. Ibalgin 200, 200 mg, tbl, flm a Ibalgin 400, 400 nyní obsahují laktózu.

Kdo by Ibalgin neměl brát?

Pro mnohé pacienty se nic nemění a Ibalgin brát mohou, jiní by se mu ale měli vyhnout. Vyvarovat konzumaci Ibalginu by se měli lidé s vzácným dědičným problémem intolerancí galaktózy, nedostatkem laktázy a děti s alergií na bílkoviny kravského mléka, které může laktóza v určitém množství obsahovat.

Srovnání složení:

  • Původní složení pomocných látek – kukuřičný škrob, předbobtnalý kukuřičný škrob, sodná sůl karboxymethylškrobu (typ C), kyselina stearová, mastek, koloidní bezvodý oxid křemičitý
  • Nové složení pomocných látek – monohydrát laktózy, mikrokrystalická celulosa, kukuřičný škrob, sodná sůl kroskarmelosy, magnesium-stearát, koloidní hydratovaný oxid křemičitý

Proč změna?

Důvodem změny ve složení je ten, že se výroba Ibalginu přestěhovala do Maďarska. To souvisí s prodejem jeho původního výrobce Zentiva americkému investorovi. Pro lék se tedy muselo najít nové výrobní místo, kterým je nyní výrobní závod Sanofi. Tento závod už nějakou dobu vyrábí přípravek podobný Ibalginu, ale s malým množstvím laktózy. Informace o novém složení budou napsány na krabičkách a v příbalových letácích. Rovněž vám o novém složení při koupi Ibalginu sdělí informace daný lékárník.

Autor: Radek Chlup

Externí autor magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
38 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments