Jablka jsou bezpochyby nejoblíbenějším ovocem. Děláme z nich dětskou výživu, různé koláče, kynuté knedlíky, ale samozřejmě štrúdl. Pokud přemýšlíte, co jiného z jablek připravit, vyzkoušejte jednoduchý jablečný dort podle Ládi Hrušky. Je rychlý a velmi chutný, navíc ho zvládne i začátečník.
Hlavní surovinou dortu jsou bezpochyby jablka, která jsou pro lidské tělo velkým přínosem. Jak jistě víte, obsahují značné množství vlákniny, ale i vitamínů a minerálních látek. Mimo vitamín C, kterého mají dostatek, obsahují také železo, měď, zinek, křemík, vápník, hořčík a draslík. Ten působí blahodárně na ledviny a svaly. Další složkou jsou antioxidanty, které chrání tělo před volnými radikály.
Jablka si dopřejte nejlépe se slupkou
Obsahují značné množství vlákniny, ale pokud okrouhlete slupku, kde je jí největší množství, střeva o tuto látku zbytečně ochudíte. Radost z jablek mohou mít i věční dietáři či dietářky. Mají totiž nízký obsah cukru a až 85 % vody. Tudíž jsou vhodné i pro diabetiky.
A pokud máte problematickou pleť a obsáhlé akné, jablka by měla být každodenní součástí vašeho jídelníčku. Ale nejen to, nastrouhaná jablka se mohou použít i zevně, jako maska ideální pro aknózní pleť. Nyní ale zpět k samotnému dortu.
Recept na lahodný jablečný dort
Připravte si jedno kilo jablek, jeden vanilkový pudink, tři lžíce třtinového cukru, lžičku skořice a jedno balení piškotů.
Postup je jednoduchý – jablíčka opláchněte, oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky nebo je nastrouhejte. Následně jablka dejte do hrnce a podlijte je dvěma deci vody. Přibližně pět minut je poduste a následně rozmixujte. Přidejte cukr, skořici a v druhé misce smíchejte hrnek vody a pytlík pudinku. Promíchejte a přidejte k jablkům.
Vše vařte, dokud směs zcela nezhoustne. Připravte si nádobu, dortovou formu či nějaký vyšší plech a na dno dejte piškoty, na ně jablečnou směs a zase piškoty. Horní vrstva by měla být tvořena z piškotů. Jakmile dort vychladne, dejte jej do lednice do druhého dne ztuhnout. Další den vyklopte a podávejte se šlehačkou či zakysanou smetanou.
Foto: Shutterstock