Jak a kde skladovat potraviny ze zahrádky?

Čerstvé potraviny jsou pro lidské tělo skvělým palivem. Nejenže jsou zdravé, ale také dobře chutnají, a z vlastní zahrádky chutnají ještě o něco lépe. Nicméně je nezkonzumujete naráz, a proto je důležité věnovat pozornost jejich uskladnění. Přeci nechcete, aby veškerá práce vynaložená na jejich vypěstování přišla vniveč.

Jak skladovat úrodu

Jak tedy skladovat různé potraviny? Tato otázka má více odpovědí, neboť různé druhy potravin vyžadují různé přístupy k jejich skladování.

Maso

Skladování masa je snadné, části masa zabalte do potravinové fólie, sáčku nebo zip-lockové tašky a jednoduše jej uložte do mrazáku. V případě, že maso hodláte do 3 dnů tepelně zpracovat, postačí uložení do lednice.

Luštěniny

Uchovávání luštěnin je také velice snadné, postačí Vám uzavíratelná skleněná nádoba a suché prostředí, tak aby luštěniny nenavlhly.

Ovoce a zelenina

Ovoce je již na skladování poněkud náročnější. Jahody, ostružiny, maliny a jim podobné, dalo by si jim říkat „měkké ovoce“, je potřeba zpracovat do různých džemů či marmelád a zavařit. Jablka, hrušky a jim podobné, tedy „tvrdé ovoce“, stačí očistit – ne umýt, umístit rozumně do bedýnek a skladovat na chladném místě, nejlépe se stabilní teplotou mezi 2–8 °C. Většina zeleniny je vhodná k zmražení, stačí tedy naporcovat, zabalit a zmrazit. Nicméně třeba takové okurky a kukuřice se k mražení nehodí a jsou zavařovány do sklenic.

Kde skladovat úrodu

Sklizeň s sebou přináší velké nároky na skladovací prostory. Pokud máte rodinný domek, máte práci poněkud lehčí, protože jistě máte sklep nebo garáž. Sem stačí dát dle potřeby mrazák nebo třeba regál, který nabídne spoustu úložného prostoru. Žijete-li však v bytě a máte vlastní úrodu, mnohdy se stane, že prostě úrodu nemáte kam uložit. Panelákové sklepy jsou často vlhké a drží se v nich, což není ideální pro skladování potravin. Moderní doba však s sebou přinesla i řešení tohoto problému v podobě externího skladování, jako je například skladování v pronajatém skladovacím kontejneru Diskont Depot.

Malý tip za závěr

Pokud chcete, aby Vám zmražené potraviny vydržely ještě déle, tak popřemýšlejte o investici do vakuovačky. Ta ze sáčku vysaje veškerý vzduch a při mrazení se tak vyhnete tzv. „mrazákovým spáleninám“.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments