Jak dělá míchaná vajíčka Zdeněk Pohlreich. Skoro nikdo je pořádně neumí, zlobí se šéfkuchař

Míchaná vajíčka. Většinou se připravují jako vynikající a oblíbená snídaně, ale dají se udělat třeba i k odpolední svačině nebo na rychlou večeři. Přestože jsou za pár chvil hotové a zdá se, že je dokáže udělat kdekdo, dá se i tohle jednoduché jídlo pokazit. Pojďme si připomenout tipy, které domácím kuchařům dával Zdeněk Pohlreich, který právě na vejcích ve svých pořadech rád zkoušel, zda někdo umí nebo neumí vařit. Většinou zjistil, že to není žádná sláva.

Co radí šéfkuchař?

Největší komplikací při přípravě míchaných vajíček obvykle bývá, že jsou příliš suché a postrádají krémovost. Tomu by mělo zabránit, když je uděláme na francouzský způsob. Tedy ne na pánvi, ale ve vodní lázni.

Nad vodní lázeň dáme misku, ve které rozpustíme kousek másla. Následně přidáme rozklepnutá vejce a trochu smetany ke šlehání. Začneme vejce šlehat a dáme si záležet, aby se nepřilepovala ke dnu misky. Vejce začnou brzy houstnout, ale zůstanou krémová a vzdušná. Důležité je, abychom je zbytečně nepřetáhli.

Většinu problémů při vaření míchaných vajíček způsobuje přílišné teplo – vejce se rychle zatáhnou a začnou se vysušovat. Nad vodní lázní je teplo méně intenzivní a rovnoměrně rozložené. Právě takhle tedy vznikají vynikající míchaná vejce v těch nejlepších restauracích.

Foto: Shutterstock

Co k míchaným vajíčkům?

Vejce jsou sama o sobě dost sytá, o to víc, když je uděláme na tenhle způsob. V základu tedy stačí přidat k nim pár kousků zeleniny a dobré čerstvé pečivo. Na míchaná vajíčka můžeme navrch nasekat třeba čerstvou jarní cibulku nebo si vybrat nějaké bylinky – například pažitku či petrželku.

K vejcím se hodí šunka a slanina. Šunku můžeme nakrájet na kostičky a přidat ji k vajíčkům, slaninu si vyškvaříme buď v plátcích nebo také nakrájenou na kostičky.

Snad každý někdy vyzkoušel míchaná vajíčka se sýrem. Dá se nastrouhat a přimíchat k vejcím ještě na pánvi nebo s ním zastrouhat vajíčka až na talíři. Tradičně se k vejcím přidávají fazole. A milovníci moderní gastronomie je mohou vyzkoušet třeba s avokádem nebo s uzeným lososem.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Michal
Michal
2 let

Tak jestli ty na obrázku jsou od něj, tak ať už raději nikoho nepoučuje.

Iris
Iris
2 let

Už se vidím, jak dělám vaječinu nad vodní lázni – krémová míchaná vejce se dají udělat i bez toho.

Mirajs
Mirajs
2 let
Reply to  Iris

Stava pravda. Me zarazi porad to skatulkovani co ma by tak ci onak. Ja delam vajicka kremova, se spekem, cibuli, syrem, sunkou apod. Nekomu chutnaji tak , jiny to nepozre. Tak si nechte ty rady a hodte sem neco, co jeste nevime.

Jiří Králík
Jiří Králík
2 let

Ať se raději tento samozvaný odborník už k ničemu nevyjadřuje!