Jak dlouho můžete nechat různé potraviny v lednici? Lidé to netuší a dělají obrovskou chybu

V ideálním případě byste měli zbytky jídla co nejdříve zmrazit, aby vydržely dlouho čerstvé. V takovém případě je můžete konzumovat téměř neomezeně a nemusíte se obávat, že je vytáhnete zkažené. Pravdou však je, že ne vždy se nám podaří zbytky správně uskladnit a zmrazit ještě ve stavu, kdy jsou v pořádku.

Má na to vliv typ jídla i způsob skladování. Podle Mayo Clinic vydrží obecně zbytky v lednici bez rizika 3 až 4 dny, poté se zvyšuje šance rizika otravy jídlem. Je třeba mít na paměti, že některé potraviny jsou více spojeny s chorobami z potravin a otravou jídlem než jiné. Například takové ryby jsou mimořádně náchylné ke kontaminaci bakteriemi, a proto pokud je najdete v lednici po týdnu, neměli byste se do nich už v žádném případě pouštět, i když na první pohled vypadají v pořádku. 

Zelenina a ovoce

Ovoce a zelenina by se měly mýt pod tekoucí vodou a skladovat v čisté chladničce při teplotě 4,5 stupně Celsia nebo nižší.

Vařené brambory a jinou zeleninu lze bezpečně uchovávat v chladničce 3 až 4 dny.

Některé druhy ovoce, například jablka, uvolňují ethylenový plyn, který může způsobit rychlejší kažení jiných jídel. Doporučuje se proto skladovat jablka mimo jiné produkty. Pokud chcete, aby si ovoce a zelenina zachovaly maximální chuť a svěžest, neskladujte je v chladničce déle než 3 dny. 

Vejce a mléko

Syrová vejce se mohou v chladničce bezpečně uchovávat 3 až 5 týdnů. Vejce uvařená natvrdo lze skladovat týden. Vejce a mléčné výrobky byste měli skladovat při teplotě 4,5 stupně Celsia nebo o něco nižší.

Mléčné výrobky se liší v tom, jak dlouho v chladničce vydrží, závisí to na typu výrobku.

Jogurty: 1 až 2 týdny

Měkké sýry, jako je ricotta, Brie a tvaroh: 1 týden

Tvrdé sýry včetně čedaru a parmazánu po otevření balení: 3 až 4 týdny

Mléko: 1 týden

Pečená jídla

Koláče, zákusky a jiná pečená jídla, která obsahují vejce, vydrží v chladničce 3 až 5 dní.

Maso a drůbež

Vařené maso, drůbež a další zpracované maso, jako jsou kuřecí nugety nebo karbanátky, můžete v chladničce bezpečně skladovat 3 až 4 dny, ideálně při teplotě 4,5 stupně Celsia.

Uvařené, udušené nebo upečené maso nakrájené na plátky vydrží v chladničce 3 až 5 dní.

Šunka zabalená vcelku: 1 týden

Šunka nakrájená na plátky: 3 až 5 dní

Ryby a měkkýši

Vařené ryby vydrží 3 až 4 dny a uzené ryby až 14 dní. Měkkýši nenechávejte v chladničce déle než 3 dny.

Foto: Shutterstock

Chléb

Komerčně upečený chléb a rohlíky lze skladovat v lednici 1 až 2 týdny. Pokud byste si všimli na povrchu plíseň, určitě chléb ani pečivo už nekonzumujte.

Lahůdkové saláty

Lahůdkové saláty (jako jsou vajíčkové, kuřecí, šunkové či rybí) lze bezpečně skladovat v lednici 3 až 4 dny.

Vařená rýže

Ohřívanou vařenou rýži uskladněnou v lednici si můžete vychutnat 3 až 5 dní. Nikdy ji však nenechávejte na teple déle než dvě hodiny, hned po vychladnutí patří do lednice.

Polévky a dušená jídla

Polévky a dušené maso, případně dušené maso se zeleninou, vám vydrží v lednici 3 až 4 dny.

Velká rizika

Tři až čtyři dny jsou všeobecným pravidlem, jak dlouho vydrží zbytky jídla v chladničce. Vždy byste je však měli před konzumací zahřát. V opačném případě se vystavujete riziku otravy jídlem. Ta se projevuje těmito symptomy:

  • Nevolnost
  • Zvracení
  • Křeče nebo bolesti břicha
  • Průjem
  • Horečka

Samozřejmě, neměli byste jíst viditelně zkažené jídlo, ale opatrní buďte i tehdy, když zbytky i po dvou týdnech vypadají lákavě a jsou voňavé. Nemusí to nutně znamenat, že jsou v pořádku. „Některé typy bakterií neovlivňují chuť, vůni ani vzhled jídla,“ uvádí ministerstvo zdravotnictví státu Washington. Samozřejmě, ne každý, kdo sní zkažené jídlo nebo jídlo po datu spotřeby, z toho onemocní. 

Foto: Shutterstock, zdroj: Livestrong

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments