Jak dlouho péct vepřové maso. Většina lidí chybuje a výsledek je nedobrý

Pečené maso je lahůdka, které se nic nevyrovná. Pokud ho připravíte správně, pochutná si celá rodina. Výsledek má být šťavnatý uvnitř s krásnou kůrčičkou na povrchu. I když by se mohlo zdát, že pečení masa je tím nejjednodušším způsobem přípravy, většina z nás dělá několik chyb a nedojde ke zdárnému výsledku.

Výběr masa

Prvním krokem před začátkem přípravy je výběr správného masa. Prakticky všechny druhy vepřového jsou vhodné na pečení, rozdíl je v jejich přípravě a ve výsledku. Toužíte-li po dokonale upečeném vepřovém masu a jste v pečení naprostý začátečník, sáhněte po krkovici. Maso je sice prorostlé tukem, který je ale nositelem chuti a nemusíte ho již dále prošpikovávat. Výsledek bude takřka vždy šťavnatý. Pokud zvolíte pečeni, buďte obezřetní. Název sice napovídá, že by tepelná úprava v troubě mohla být hračkou, ale nenechte se zmýlit.  Výsledkem může být vysušené maso, těžko stravitelné a chuťově nevýrazné.  Tento druh masa vyžaduje větší úpravu.

Nevyhýbejte se tuku

Chcete-li docílit dokonale upečeného masa, rozhodně se nevyhýbejte tukové vrstvě, ať již na povrch nebo uvnitř. Právě tuk zajistí, že maso zůstane dostatečně šťavnaté a nevysuší se. Jestli ale maso s tukovou vrstvou nenajdete, jak se tomu například v případě pečeně stává, doplňte ji slaninou. Malými řezy dovnitř masa udělejte otvory, kterými kousek prošpikujete.

Než začnete péct

Maso před zpracováním nemyjte, pouze ho osušte. Vždy ho svažte potravinovým provázkem. Pečínka tím získá pravidelný tvar a bude se rovnoměrně péci. Následně dochuťte solí, dokořeňte podle receptu a potřete tukem, můžete zvolit olej nebo změklé sádlo, které se chuťově perfektně hodí. Ještě před vložením do trouby maso zprudka za všech stran opečte na pánvi. Povrch se tím zatáhne a šťáva při pečení nevyteče ven.

Foto: Shutterstock

Nezapomeňte na omáčku

Někomu chutná pouze výpek z masa, v případě pečeně se ale může stát, že ho nebude příliš. Můžete si připravit svou vlastní omáčku. Použijte k tomu výpek z pánvičky, na které jste předpékali maso. Přidejte jemně nakrájenou cibuli a česnek a nechte změknout. Rozvaření cibule vytvoří jemnou omáčku. Jestli máte pocit, že je jí málo, přidejte ještě lžíci nebo dvě vody. Tento základ použijte jako podložku pod pečené maso.

Pečení

Pro správné pečení maso nepřikrývejte a nenechte koupat ve vodě, šťáva slouží jako podklad. Průběžně ho prolévejte, ale pouze výpekem, nepoužívejte vodu. Maso propékejte jen pomalu na 120 °C. Cílem je mít maso co nejšťavnatější a to právě pomalé pečení zajistí. Pečte ho podle jeho hmotnosti, 800 gramové maso vyžaduje hodinové pečení, u 1200 gramů pečení o půl hodiny protáhněte. Zvolíte-li velký kus masa s váhou 1,5 kilogramu prodlouží se doba pečení asi na 2 hodiny.

Foto: Shutterstock, zdroj: Ontariopork

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments