Jak dlouho vařit brambory? Jednoduché triky zaručí, že je vždy připravíte skvěle

Bez brambor si lze českou kuchyni představit jen velmi obtížně. Tato potravina patří mezi nejoblíbenější, protože je chutná, sytá a cenově velmi dostupná. Kromě toho je jednoznačným pozitivem, že brambory můžete připravovat na mnoho způsobů a jen tak se neomrzí.

Přestože různé diety se brambory snaží redukovat, odborníci na zdravou stravu poukazují na jejich prospěšnost, pokud se to s nimi samozřejmě nepřehání. Kromě toho, že mají velmi dobré výživové hodnoty, můžete z nich čerpat také různé minerální látky a vitamín C.

Víte ale, jak dlouho se brambory vlastně mají vařit? Odpověď není jednoznačná. Hodně záleží na jejich typu, velikosti i na tom, zda je vaříte v tlakovém nebo klasickém hrnci.

Foto: Shutterstock

Délka přípravy podle hrnce

V obyčejném hrnci s osolenou vodou se oloupané brambory vaří přibližně deset až dvanáct minut. Nezapomeňte však hrnec přikrýt poklicí. Pokud brambory připravíte tímto způsobem, následně je stačí jen scedit a dochutit petrželkou nebo kouskem másla. Pokud použijete tlakový hrnec, je postup stejný, jen budou brambory mnohem rychleji hotové, a to už za šest minut.

Brambory ve slupce

V případě, že se rozhodnete pro oblíbenou variantu brambor ve slupce, je třeba dbát na několik základních pravidel. Předně byste si měli vybrat takové brambory, které jsou si velikostně podobné. Jinak by se vám mohlo přihodit, že budou vyžadovat různě dlouhou dobu vaření. Menší mohou být rychle rozvařené, zatímco ty větší se ještě ani pořádně neohřejí. Před samotným vařením brambor ve slupce je nezapomeňte zbavit klíčků a především dobře umýt. Brambory na tento způsob se vaří přibližně 20 minut.

Pečené brambory

Mnozí nedají dopustit na vynikající pečené brambory, které se si jako příloha získávají stále větší oblibu. Můžete na to jít hned dvěma způsoby. Ten první je o něco delší, kdy syrové brambory vyskládáte na plech a budete péct přibližně hodinu při teplotě 180 a 200 stupňů Celsia.

Je tu ale rychlejší způsob s obdobným výsledkem. Brambory si předvařte v osolené vodě a potom nechte zapéct. Případně si je dopečte na pánvi, na které rozehřejete máslo.

Je možné péct také brambory ve slupce. K tomu je ale vhodné vybrat si rané brambory s tenkou slupkou. Pak už jich stačí jen umýt v teplé vodě a slupku ošetřit běžnou drátěnkou, která je zbaví nečistot.

Foto: Shutterstock

Tipy našich babiček pro vaření brambor

  • Pokud máte doma jen větší brambory a potřebujete je uvařit, propíchněte je vidličkou. Tím zabezpečíte, že nebudou uvnitř syrové.
  • Čím je brambora mladší, tím rychleji se uvaří. To je třeba při přípravě vždy zohlednit. Rané brambory navíc obsahují hodně vody.
  • V případě, že vaříte starší brambory, použijte více vody a pomozte si cukrem. Díky tomu budou o poznání chutnější.
  • Když přidáte do vody trochu soli nebo oleje, brambory při vaření nepopraskají.
  • Po uvaření brambor ve slupce je rychle zchlaďte studenou vodou, budou se vám lépe krájet.
  • Proces vaření je možné zrychlit tím, že do vody přidáte kousek másla.
  • Připravenost brambor po uvaření můžete zkontrolovat tak, že do nich zapíchnete špejli nebo párátko. Když to půjde snadno, je to neklamný znak toho, že jsou brambory hotové.
  • Pakliže potřebujete uvařit větší porci brambor, využijte raději dvou hrnců. Je totiž důležité, aby byly brambory zcela ponořené ve vodě a horká voda mezi nimi mohla snadnou proudit.
  • Chcete-li, aby v bramborách zůstalo maximum vitamínů, vařte je na páře.

Foto: Shutterstock

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments